Dolar 32,3675
Euro 35,0041
Altın 2.323,31
BİST 9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Az Bulutlu
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 19°C

CHP bakanlıklara yapılan atamaların peşini bırakmıyor

CHP bakanlıklara yapılan atamaların peşini bırakmıyor
12 Temmuz 2015 13:00
A+
A-

Görevi fiilen sona eren AKP hükümeti aralarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın da bulunduğu bir çok bakanlıkta üst düzey atamalar gerçekleştirdi.  CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “İktidardan düşmüş bu geçici hükümetin yaptığı atamaların tümü, hukuken, siyaseten teammüllerimize ve ahlaka aykırıdır.” derken, CHP’nin yapılan atamaların takipçisi olacağını söyledi. 
Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre; 7 Haziran seçimlerinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine karşın görevi fiilen sona ermiş bir kabineyle ülkeyi yöneten AKP, seçimlerden bu yana 57’si üçlü kararnameyle olmak üzere tam 663 atama yaptı. Atamalarda Danıştay’ın geçmişte verdiği kararlar da göz ardı edildi.
Danıştay 5. Dairesi 2002 seçimlerinden hemen sonra yapılan atamaları “siyasi amaçla yapılan atamalar” olarak yorumlamış ve bu tür işlemlerin atanan kişiler için “kazanılmış hak” olmadığına işaret etmişti. İçtihat kararına işaret eden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Bu geçici hükümetin yaptığı atamaların tümü hukuken, siyaseten teammüllerimize ve ahlaka aykırıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini ne zaman vereceği merakla beklenirken, hükümet seçim sürecinde ve hemen sonrasında tüm bakanlıklarda atama furyası başlattı. Bu çerçevede yeni hükümet kurulmadan önce yapılan atama sayısı 663’e yükseldi. Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı’nda 2 Haziran tarihli kararnameyle 40 atama yapıldı. Bakanlık, 30 Haziran’da ise açık bulunan 11 bakanlık müşavirliğine atama gerçekleştirdi. Adalet Bakanlığı da 29 Haziran’da 8 adalet müfettişliğine atama yaptı

AKP, 7 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında da üçlü kararnameyle 57 atama gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey çok sayıda koltuğa atama yapıldı.

‘NEDİR BU TELAŞ?’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 7 Haziran’ın ardından istifasını sunan ve yeni hükümet kurulana dek usulen ve şeklen çalışmakta olan AKP hükümetinin kendisinin hala “7 Haziran öncesinde sandığını” belirterek, 663 atamanın tamamının “iktidardan düşmüş bir hükümet” tarafından yapıldığını vurguladı. Gök, şöyle konuştu: “Nedir bu telaş? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Bu, teammüllere uygun mudur, ahlaka uygun mudur? İktidardan düşmüş bu geçici hükümetin yaptığı atamaların tümü, hukuken, siyaseten teammüllerimize ve ahlaka aykırıdır.”
Danıştay’ın geçmişte verdiği kararın önemine işaret eden Gök, şunları kaydetti: “Danıştay, geçmişte yapılan benzer uygulama konusunda ‘böyle bir süreçte yapılan atamalar çok acil değilse, siyasi amaçlıdır, ataması yapılanlar açısından kazanılmış hak doğurmaz’ demiştir. Bu nedenle bugün yapılan atamaların kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.”

Gök’ün işaret ettiği Danıştay kararı, 2002 seçimlerinin ardından Konya’da yapılan bir atamayla ilgili. Danıştay 5. Dairesi, geçmişte Konya’da çevre sağlığı teknisyeni olarak çalışırken Konya İl Sağlık Müdür Yardımcılığı’na atanan bir kişinin davasıyla ilgili çarpıcı bir karar vermişti. Danıştay, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından yapılan atamalarla ilgili kararında şöyle demişti: “11.1.2002 tarihinden 4.11.2002 tarihine kadar 11 aylık sürede İl Sağlık Müdür Yardımcılığı görevlerine 87 adet atama yapıldığı halde, 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimlerinden hemen sonra, (yeni hükümete görev teslimi yapılmadan kısa bir süre önce) 4.11.2002-19.11.2002 tarihleri arasında ve İl Sağlık Müdür Yardımcılıkları görevlerine acil atamayı gerektirecek somut bir nedenin varlığı da ortaya konulmadan, davacıyla birlikte 41 İl Sağlık Müdür Yardımclığı kadrosuna yapılan atamanın kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?