Belediye bizi zehirliyor…
Yenişehir’de yaz aylarında baş gösteren sivrisinek sorununu çözmek için Yenişehir Belediyesi’nin uyguladığı çözüm basit.
Traktörün arkasındaki düzeneğin tankına zehir doldurulur ve akşam saatlerinde insanların dışarıda olduğu bir zaman diliminde adeta yüzümüze gözümüze sıkılarak ilaçlama yapılır. Belediye de sözde görevini yapmış olur.
Bu ilkel uygulamanın insan sağlığına verdiği zararlar konusunda uzmanların yaptığı açıklamalara geçtiğimiz hafta yer vermiştik. Bu konuya tekrar girmiyorum.
Ancak aybaşında gerçekleştirilen belediye meclisi oturumunda MHP grubu tarafından Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil’in cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verilmiş ve önergede ilaçlamanın akşam saatlerinde değil de insan yoğunluğunun daha az olduğu saatlerde yapılıp yapılmayacağı sorulmuştu.
Cingil ise ilaçlamanın fayda sağlaması için mutlaka bu saatlerde yapılması gerektiğini ve uygulamanın gerekli prosedürlere uygun olarak yapıldığını ifade etmişti.
Yani Cingil’e göre bu durum gayet normal ve bu şekilde uygulanması vatandaşın sağlığını etkilemiyor…
Cingil gerçekten iyi bir politikacı…
Ve, “İyi politikacıların dediğine asla inanma” diye bir söz var.
Cevap MHP’yi tatmin etmiş midir bilmem ama ben biraz araştırmayı daha uygun gördüm ve Avrupa Birliği’nde uygulanan kriterlere ulaştım.
TSE ve ISO 9001 belgesiyle övünen ancak başkanlık makamına yapılan bilgi edinme başvurularını bile 55 günde cevaplayan, güçsüz ve fakir düşmüş, vizyonsuz bırakılmış bir belediyenin aşağıda saydığım kriterleri uygulayabilmesi elbette ki imkansız.
Ancak yine de her şeyin söylendiği kadar basit olmadığını artık Cingil’in de öğrenmesi gerekiyor.
Bilim adamları Roy Ellis ve Prairie Pest tarafından hazırlanan ve Avrupa Belediyeleri İçin Sivrisinekle Mücadele Kılavuzu adını taşıyan kitapçığın 24. sayfasında tüm önlemlere rağmen yine de şehir içinde fiili ilaçlama yapılması gerekiyorsa aşağıdaki önlemlerin mutlaka alınması gerektiğinden bahsediliyor. Avrupa’da uygulanan bu önlemleri aşağıdaki şekliyle Türkçe’ye çevirdim.
Takdir sizin:
– Vatandaşlar, bölgede yapılacak ilaçlama hakkında önceden televizyonlar veya gazeteler aracılığıyla bilgilendirilmeli.
– Belediyenin yapacağı ilaçlamada kullanılan kimyasal maddeler, ilaçlamanın ne amaçla yapıldığı, ilaçlamanın yan etkileri, ilaçlamada görev alacak personelin isimleri ve unvanları konusunda vatandaş önceden bilgilendirilmeli.
– İlaçlama yapıldığı anda vatandaşların açık havada bulunmaması ve evlerine girmesi ve pencerelerini kapatması gerekmektedir.
– Dışarıda bulunmak zorunda olan kişiler ise ilaçlama yapılan ortamdan mutlaka uzaklaşmalıdır. Göze temas sağlanması durumunda ilk olarak gözler bol suyla yıkanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli.
– Bahçesinde sebze veya meyve yetiştiren vatandaşlar mutlaka bu tür bitkileri yıkamalıdır.
– Bahçelerde açıkta bulunan masalar, sandalyeler, çocuk oyuncakları mutlaka kaldırılmalı, eğer kaldırılamıyorsa ilaçlamadan sonra yıkanmalıdır.
– Belediyeye ait balık yetişen süs havuzları, bahçelerdeki havuzlar ve yüzme havuzlarının üstü ilaçlama etkisine maruz kalmaması için mutlaka kapatılmalıdır. Eğer yüzme havuzları ilaçlamanın yapıldığı kimyasallara maruz kalırsa kesinlikle içinde yüzülmemeli ve suyu değiştirilmelidir.