Şişecam’da işçiye rağmen toplu sözleşme
Kristal-İş ve Cam İşverenleri Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlık sonucu, 5 bin 800 işçi 20 Haziran günü grev başlatmıştı. Grevin 8. Gününde Bakanlar Kurulu kararıyla yasal grev hakkı 60 gün ertelenerek, işçilerin grev hakkı fiili olarak gasp edilmişti.
Ertelemenin ardından tekrardan grev yapma olanakları elinden alınan işçiler, bunun üzerine iş yavaşlatma eylemleri ile süreci devam ettirdiler. İşçileri temsil eden Kristal-İş sendikası ve Şişecam, sürenin dolmasına bir hafta kala bir araya geldi ve görüşmedeki son teklif işçilerin oylarına sunuldu.
Oylama sonucunda işçilerin büyük bir bölümü oylamaya katılmadı ve ya geçersiz oy vererek seçimi boykot etti. 1754 işçi teklifin kabul edilmesi, 1767 işçi ise teklifin reddedilmesi yönünde oy kullandılar. İşçilerin bu tutumuna rağmen, sendika temsilcileri, sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu’nca belirlenmesi durumunda, pazarlıklarda yapılan teklifin altında olacağını belirterek son defa pazarlık masasına oturdu ve bazı kısmi kazanımlarla toplu iş sözleşmesini imzaladı. Üç yıllık imzalanan sözleşmede en düşük ücrete sahip çalışanların ücretlerinde iyileştirmeler sağlandı ve ücretlere ortalama %14 oranında zam yapıldı. Sosyal ödemelerde ise %10 ile %49 arasında değişen oranlarda artış sağlandı. Ücret artışları yapılırken, ücretlerin enflasyon oranlarına karşı korunacağına dair madde konuldu.
Talep edilen noktaya ulaşılamasa da işverenin gerçek yüzünü teşhir etmesi açısından Şişecam işçisinin verdiği mücadelenin böyle sonuçlanması, kısmi de olsa kazanım olarak sayılabilir. Devletin bile ölümden korkar gibi korktuğu bu grevin sonucunun kazanımla sonuçlanması ve belli kalemlerde “razı gelmek” yerine “hakkın alınmasının” sağlanması önemli bir adım. Şişecam grevi ve TİS süreci, arkasında işçi sınıfı için bir çok ders bırakarak, yeni mücadeleler yaratmak için sona ermiş oldu.