CHP’li vekil Kocasu Deresi’ni sordu
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli İnegöl’deki tesisler tarafından kirletilen Kocasu Deresi’nin durumunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sordu.
Sena Kaleli tarafından Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde “Tarımsal sulamada kullanılan ve bölgedeki doğal yaşamın sürekliliğini sağlayan Kocasu Deresi’ndeki kirlilik konusunda yapılan başvurular ile ilgili bir adım atılmış mıdır?” diye soruldu. Kaleli’nin soru önergesi şöyle;
Bursa’nın Yenişehir İlçesi sınırlarında yer alan Kocasu Deresi’nde suya bırakılan atık maddeler nedeniyle balık ölümleri yaşanmakta, kimyasallardan kaynaklı hava sirkülasyonu sonucu bölgedeki doğal yaşam alanı olumsuz etkilenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu kimyasalların, Yenişehir nüfus tabelasını geçtikten sonra 100 metre solda, İnegöl Yenişehir istikametinde Subaşı Köprüsü’nden sonra 100 metre sağda kalan Uluköy tarafında yeraltında, muhtemelen borular içinde taşındığı ve suya karıştığı tespit edilmiştir. Tarımsal sulama amaçlı olarak da kullanılan dere içindeki onlarca dalgıç pompasıyla bölgede çiftçilik yapılmakta, yaklaşık 400 aile geçimini bu şekilde sağlamaktadır. Sudaki kirliliği fark eden çiftçiler sorunu, 400 imzalı dilekçeyle Belediye Başkanlığı, Kaymakamlık ve diğer yetkililere bildirmişlerdir. Sorun sadece balık ölümleri değil, çiftçiler ile bunların yetiştirmiş olduğu ürünlerden beslenenler için de hayati derecede önemlidir. Öte yandan Yenişehir merasına yapılması planlanan oto test merkezi de, ilçenin en önemli zenginliği olan verimli tarım arazileri ve tarımsal üretimi tehdit etmektedir. Bu bağlamda;
1. Yenişehir’de tarımsal sulamada kullanılan ve bölgedeki doğal yaşamın sürekliliğini sağlayan Kocasu Deresi’ndeki kirlilik konusunda yapılan başvurular ile ilgili bir adım atılmış mıdır?
2. Kocasu Deresi’nde su ve balık numuneleri ile kirlilik ölçümleri hangi aralıklarla yapılmaktadır?
3. Kocasu Deresi’nde kirliliğe neden olan ve tarımsal alanlarla insan sağlığını tehdit eden atıklarla ilgili gerekli araştırma ve yaptırımlar uygulanmakta mıdır?
4. Kirliliğe neden olan şikâyet ve atık bıraktığı düşünülen tesislerle ilgili Çevre ve şehircilik Bakanlığı uyarılmakta mıdır? Atık maddelerin hangi tesislerden kaynaklandığı konusunda bir tespit çalışması yapılmakta mıdır?
5. Genel olarak girişimcinin teşvik konusu ve girdi maliyetleri nedeniyle filtrasyon ve arıtma tesisleri uygulayamadıkları gerçeğine karşın ne gibi çözüm yolları düşünülmektedir?