500 yıllık külliyeyi bu hale getirdiler
2002 yılında çalınan çinileriyle gündeme gelmişti Sinan Paşa Camii ve Sinan Paşa Külliyesi.
Yurt dışına kaçırıldığı tespit edilen 16. Yüzyıla ait çini levhaların İngiltere’den Türkiye’ye getirilişi 2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.
Osmanlı Sadrazamı ve Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan 500 yıllık külliye restorasyon kurbanı oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılan ve kültür merkezi olarak kullanılması düşünülen külliyenin dış duvarı iddialara göre araç geçişi için yıkıldı. Restorasyon çalışmasını sürdüren Sama İnşaat yetkilisi ise duvarın o kısmında yapısal çatlakların bulunduğunu söylerken duvarın tamir edilebilmesi için yıkılması gerektiğini söyledi.
Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliyenin restorasyonu Mayıs ayında başlamıştı. Çalışmaların başladığı gün konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe restorasyonun ardından külliyenin ilk günkü özgün kimliğine kavuşacağını söylemiş ve yapının sosyal ve kültürel etkinliklerinin yapılabileceği, yeme içme mekanlarının bulunduğu bir buluşma noktası olarak kente kazandırılacağını ifade etmişti.
DAHA ÖNCE DE ÇİNİLERİ ÇALINDI
Külliyede yer alan Sinan Paşa Camii’nden çalınarak yurtdışına çıkarılan 16. yüzyıla ait çini levhaların 2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay çini levhaların İngiltere’den Türkiye’ye getirildiğini açıklamıştı. Günay, çinilerin bir Türk vatandaşının özel gayretleri ile bulunduğunu belirtmiş ve “Bakanlıktan bir arkadaşımız maceraya atılır gibi gitti getirdi” demişti.
Haber / Yenisehir.com