Dolar 34,5776
Euro 36,2343
Altın 2.967,52
BİST 9.660,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 9°C
Az Bulutlu
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C

Tarım ve hayvancılık bitme noktasında

Tarım ve hayvancılık bitme noktasında
25 Mart 2016 22:28
A+
A-

Ülkede uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının küçük ölçekli üreticiyi bitirmeye yönelik olduğunu belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Şirket tarımının yaygınlaşması teşvik edilmekte, küçük üreticiler fillerin arasında yok olmaktadır” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP’nin tarım ve hayvancılıkla ile ilgili politikalarını mecliste düzenlediği basın toplantısında eleştirdi. AKP’nin tarım politikalarında sadece “verimlilik” kriterinin dikkate alındığını hatırlatan Sarıbal, “Oysa sosyal bir devlet, politika oluştururken yalnızca verimliliği dikkate alamaz; aksi halde yoksulluğun kalıcılaşması, eşitsizliklerin artması kaçınılmaz hale gelecektir” dedi.

Ülkede tarıma verilen desteklerin de yetersiz olduğunu söyleyen Sarıbal, söz konusu desteklerin işletmelere dağıtımının da eşitlik ilkesine aykırı olarak yapıldığını ifade etti. . “2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu, tarımsal desteklerin milli gelire oranının yüzde 1’in altında olamayacağına hükmetmiştir. Ancak uygulamada bu rakam milli gelirin yüzde 0,5’i dolayında sabitlenmiştir” diyen Sarıbal, “Bu nedenle, AKP hükumetlerinin çiftçiye bu kanunun yürürlükte olduğu 10 yıllık dönemde (bugünkü cari fiyatlara göre) 100 milyar TL’yi aşkın ödenmemiş tarımsal destek borcu bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Tarımsal destek konusundaki vahim verileri kamuoyuyla paylaşan Sarıbal, açıklamasına şöyle devam etti.

“Desteklerin yarısı yüzde 5’lik, diğer yarısı yüzde 95’lik kesime gitmektedir. İşletmelerin yüzde 48’i bin liranın; yüzde 70’i 2 bin liranın altında destek almaktadırlar. Ağustos 2015 tarihli Sayıştay Raporuna göre; ödenen desteklerin yarattığı sosyal ve ekonomik etkinin ne olduğu, verimlilik yaratıp yaratmadığına ilişkin Bakanlık tarafından bir çalışma yapılmamaktadır. Oysa destekleme ödemelerinde amaç, ödeme yapılan çiftçi sayısını ve ödeme miktarını artırmak değil; bu ödemelerle tarım sektöründe iyileştirmeler sağlamaktır.”

‘Hayvancılık da bitme noktasında’

Hayvancılığım durumunun da tarımdan iyi olmadığına dikkat çeken Sarıbal, desteklerde önemli artışlar yapılmadığını vurguladı.  Altı yıldan beri hayvancılıkta çok büyük bir kesimi ilgilendiren anaç sığırda hayvan başına desteğin artırılmadığının altını çizen Sarıbal, “Hayvansal üretimin temel girdisi olan yem bitkilerine verilen desteklerde de artış sağlanmamıştır” şeklinde konuştu.

Süt krizi nedeniyle üreticinin belinin büküldüğünü anlatan Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süt üreticisinin kullandığı girdilerin (özellikle yem, ilaç, elektrik) maliyetleri sürekli olarak artarken; Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014’ten bu yana (yani 21 aydır) litre başına 1 lira 15 kuruş olarak devam ettirilmektedir. Buna karşılık arz fazlalığı bahane edilerek bazı bölgelerde sanayicilerin çiğ süt fiyatını 70-80 kuruşa kadar düşürdükleri yönünde haberler gelmektedir. Sütten para kazanamayan üretici, işletmesini ayakta tutamadığı için, anaç hayvanlarını kesime göndermeye başladı. Bakanlık Valiliklere süt ineklerinin kesilmemesi için talimat gönderiyor. Ancak üretici zarar ediyorsa, üretimini sürdüremiyorsa talimatla inek kesimi nasıl önlenecek?”

‘Çözüm milli tarım’

Bahsettiği sorunların çözüm adresinin milli tarımı güçlendirmek ve küçük işletmelere verilen destekleri artırmak olduğunu hatırlatan Sarıbal, “Hayvansal üretimde gıda güvencesinin sağlanabilmesi için ithalattan vaz geçilmeli; hayvancılık destekleri büyük (endüstriyel) işletmeler yerine küçük aile işletmelerine yönlendirilmeli; süt ve et gibi hassas ürünlerde piyasa doğru biçimde izlenmeli, üretici örgütleri güçlendirilerek, üreticiler iç ve dış piyasaların insafına terk edilmemelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?