Yetiştiriciye Yüksekokul desteği
Yenişehir’deki bazı hayvan çiftlikleri, ticari melezleme çalışmalarına yöneliyorlar. UÜ’ye bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu da, bu çiftliklere ticari melezleme çalışmalarında destek veriyor.
Yüksekokul Laborant ve Veteriner Teknikerlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Karakaş, ticari melezleme çalışmalarından olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Karakaş, “Yerli ırk olan Yalova ve kıvırcık adlı cinsler 3-3,5 kilo arasında yavru doğuruyorlar. Fransa’dan getirilen Sarole ve Il de France cinsi erkek hayvanlarla eşleştirilen yerli ırk koyunlar ise 4-5 kilo arasında yavrular dünyaya getirdi” dedi.
Geçen yıl ilk yavruların elde edildiğini, bu yıl da doğumların sürdüğünü anlatan Karakaş, ticari melezlemenin ilçedeki hayvan yetiştiricilerinin gündemine girmeye başladığını kaydetti. Karakaş, “Melezleme çalışmasından dünyaya gelen hayvanlarda fazla kilonun yanı sıra daha iyi kesim özellikleri bulunduğu görüldü. Et ve kemik oranı, yağlılık miktarındaki uygunluk ve değerli etlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Bir de etlerin yerli ırklara göre daha lezzetli olması bu çalışmalarda umut veriyor” diye konuştu.
Elde edilen damızlıklardan gerçekleşecek doğumların önümüzdeki yıl da inceleneceğini ifade eden Karakaş, “Öyle anlaşılıyor ki, hayvan yetiştiricilerimiz yurtdışından getirilen damızlık hayvanların melezleriyle oluşturacakları sürülerden çok daha fazla kazanç sağlayacaklar. Yetiştiriciler ticari alanda sürdürülebilir bir kazanç sağlarken, tüketici de daha kaliteli et tüketecek” dedi.
Hayvan yetiştiricilerinin melezleme yoluyla doğan hayvanları bu çiftliklere giderek gördüklerini ve bu uygulamayı benimsediklerini söyleyen Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Melezleme yönteminin giderek yaygınlaşacağına inanıyoruz. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen hayvan yetiştiricilerimize, okulumuza gelip bizden ayrıntılı bilgi ve gerekli desteği alabilirler. Bu konuda hayvan yetiştiricilerimize yardımcı olmaya hazırız.”