YENİŞEHİR’İN VE TSK’NIN GURURU ‘SAMUR’
Hücum köprüsünün rampa ve yüzdürücü parçalarını ilçemizde bulunan, bugün otomotiv ve havacılık sektörünün aranan isimlerinden olan M.F.K. Makina’nın ürettiği “Samur” ülkemiz ve ilçemiz adına gurur kaynağı oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri için tamamen Türk mühendislerince geliştirilen Samur adlı aracın rampa ve yüzdürücü parçaları Yenişehir’de üretiliyor.
Tamamen Türk mühendislerce geliştirilen ve tasarlanan “Samur” adı verilen “seyyar yüzücü hücum köprüsü” ile tank ve zırhlı araçlar için akarsu ve nehirler engel olmaktan çıkıyor.
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen Samur’un ilk prototipi tamamlandı. Hücum köprüsünün rampa ve yüzdürücü parçalarını ilçemizde bulunan, bugün otomotiv ve havacılık sektörünün aranan isimlerinden olan M.F.K. Makina’nın ürettiği “Samur” ülkemiz ve ilçemiz adına gurur kaynağı oldu.
Toplam 52 adet üretilecek ve akarsu geçişlerinde yap bozun parçaları gibi yan yana gelerek birleşecek “Samur”lar, kısa sürede onlarca metre uzunluğunda köprülere dönüşerek, her biri 70 tonluk tankları karşıya geçirebilecek. FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Nail Kurt, dünyada bu sistemi biri Alman diğeri Fransız iki şirketin üretebildiğini ifade ederek, “Samur” adını verdikleri sistemin Fransız ve Alman sistemlerine göre hareket kabiliyetlerinin çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Bunun nedeninin “Samur”ların 8×8 sürüş yapısına sahip olması olarak açıklayan Kurt, diğer iki şirketin ürettiği sistemlerin 4×4 olduğunu anlattı.
“Samur”ların, dünyada en gelişmiş orduların kullandığı en son teknoloji bir köprü sistemi olacağını belirten Kurt, “Bu sistem, yurt dışı destek alınmadan tasarlanan, geliştirilen ve üretilen ilk yerli kara sistemi” diye konuştu.
Ayrıca bu sistemin dünyada sadece ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’da kullanıldığı da dikkat çekici ayrıntılardan birisi olarak göze çarpıyor.
Samur’un Özellikleri
Hem karada hem de suda hareket kabiliyetine sahip “Samur”, karada saatte 100 kilometre, suda yaklaşık 20 kilometre hıza ulaşabiliyor. Karada bir TIR’ı andıran suya girdiğinde tekerleklerini içine çekerek adeta bir gemiye dönüşen Samur, 12 metre uzunluğa, 4 metre genişliğe ve 3,5 metre yüksekliğe sahip. “Samur”lar, akarsu geçişlerinde yap bozun parçaları gibi yan yana gelerek, onlarca metre uzunluğunda bir köprüye dönüşebiliyor. İki samur, birleştiğinde 20 metrelik köprü oluşturarak 70 tonluk tankı karşı kıyıya geçirebiliyor.
Proje kapsamında üretilecek 52 adet “Samur”, 130 milyon dolara mal olacak.
Nehirler üzerinde süratle kurulacak olan amfibi özelliğe sahip “Samur”lar, muharebe tankları ve askeri birliklerin çok kısa sürede karşı kıyıya geçmesine imkan verecek.