YENİŞEHİR KÜLTÜR ATAĞINA DEVAM EDİYOR
Yenişehir Kaymakamlığının başvuru sahibi olduğu YERELİN TURİZMLE TANIŞMASI VE UNUTULMUŞ ZANAATLARIN CANLANMASI adlı proje ile (Kurşunlu Han) Sinanpaşa Külliyesi’ndeki düzenleme çalışmaları tamamlandı.
Proje kapsamında Halk Eğitimi Merkezince açılan Çinicilik ve Hüsn-ü Hat kursları ile İŞKUR’la işbirliği halinde başlatılan Restorasyon kursuna bir de Osmanlı Yemekleri kursları açıldı.
Yenişehir’in turizmle tanışması, turistlerin ilçemize çekilebilmesi, Yenişehir’in Osmanlının ilk başkenti olduğunun tüm dünyaca bilinmesi için büyük çaba gösteren Yenişehir Kaymakamı Samet Erçoşkun, Çalışmaları yerinde gördü ve basınla buluşturdu.
Yenişehir’e Hizmet Veriyorlar
Yenişehir’de bulunan eski evleri eski konumlarına bağlı kalınarak restore eden, restorasyon kursu öğrencilerini çalışırken ziyaret eden Kaymakam Erçoşkun, yapılan işler hakkında bilgi aldı. Erçoşkun, burada yaptığı değerlendirmede, desteklerin devam etmesi halinde çalışmanın yaygınlaştırılacağını söyledi. “Bugün restore etme şansı bulduğumuz bu evler gerekli önlemler alınmazsa yarın olmayacaklar. Bu işlere keşke 10 yıl önce başlanabilseydi.” Dedi. Kursiyer öğrencilerin hem pratik yapma şansı bulduklarını hem de böylesi önemli bir işte Yenişehir’e hizmet verdiklerini ifade eden Erçoşkun, yapılan işlerden duyduğu memnuniyeti anlattı ve destek olan, emek veren herkese teşekkür etti.
Restorasyon Kursu öğrencileri, sokakta seçilen evlerde sürdürdükleri çalışmayı zevkle sürdürüyor.
Osmanlı Mutfağı Kurulacak
Kaymakam Samet Erçoşkun’un bir sonraki durağında, Yenişehir Meslek Lisesi’nde teorik çalışmaları sürdürülen ve BEBKA projesi kapsamında açılan Osmanlı Mutfağı Kursu vardı.
Kurs Öğretmeni Gülşen İnci ve Okul Müdürü Mehtap Kutlu’dan bilgi alan Erçoşkun, Kursun amacını anlatırken “Osmanlı Yemekleri ve yemek kültürü öğretilecek, teorik bilgiler okulda verilip, uygulama Sinanpaşa Külliyesinde yapılacak. Külliyede bir Osmanlı Mutfağı kurulacak. Hedef Osmanlı Yemeklerini unutturmamak, Yenişehir de bu işi devam ettirmek isteyen bir işletmeye destek olmak” dedi. Halen çalışmalarını 15 kursiyer devam ettiren kurs. Uygulamalı eğitimine Sinan Paşa Külliyesi’nde oluşturulacak mutfakta devam edecek.
Çiniciler Harikalar Yaratıyor
Kaymakam bir süre önce aynı proje kapsamında başlatılan Çini Kursu’nu da ziyaret etti. Basın mensuplarıyla birlikte kurs merkezine giden Erçoşkun, kurs öğretmeni Canan Şentürk’ten çalışmalar hakkında bilgi aldı, kursiyerlerle sohbet etti ve kısa sürede alınan yolun, gösterilen gayreti takdir ettiğini söyledi. 23 kilometre ileride bu işin merkezi haline gelmiş olan çininin Yenişehir’de gelişmemesi için hiçbir nedenin olmadığı gerçeğinden hareketle açılan kursun beklenenden daha fazla ilgi gördüğünü belirten Kaymakam Erçoşkun, işin önündeki engellerin ya da zorlukların birer birer aşılacağına inandığını söyledi. Fırın için İznik’e gitmek zorunda kalınmayacağını, Yenişehir’de bu iş için bir fırın alınarak maliyetlerin düşürülmesinin planlandığını anlattı.
Yapılan çalışmaların görücüye çıkarılması gerektiğini belirten Kaymakam Erçoşkun, Sinanpaşa Külliyesi içinde bir Çini sergisi açılabileceğini söyledi.
Hüsn-Ü Hat Kursu Umut Veriyor
Kaymakam Erçoşkun’un son adresi yine aynı proje kapsamında açılan bir diğer kurs olan Hüsn-ü Hat kursu oldu. İmam Hatip Lisesi’nde yapılan kurstu, kurs öğretmeni Osman Aydın’dan bilgi alan ve kursiyerlerle konuşan Erçoşkun, aynı proje kapsamında yapılan bu çalışmaların Yenişehir’in kimliğini bulmasında önemli adımlar olduğunu belitti.