Dolar 34,5391
Euro 36,0182
Altın 3.008,15
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 11°C

BAŞKANIN ALT YAPI AÇIKLAMASINDAKİ ÇELİŞKİ

BAŞKANIN ALT YAPI AÇIKLAMASINDAKİ ÇELİŞKİ
16 Ekim 2011 19:25
A+
A-

Geçtiğimiz hafta “Büyükşehir Cingil’i rahatsız edecek” başlıklı yazımızda sözünü ettiğimiz Yenişehir’le birlikte birçok ilçenin de Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanması projesi hayata geçiriliyor. 

Projeye göre Bursa’nın tüm ilçeleri ‘Büyükşehir’ sınırları içine alınıyor, isteyen ilçeler hemen, kalanlar 2014’te ‘merkez ilçe’ olacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte Bursa il sınırları, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin sınırı olacak. Başkan Altepe, bu yöntemle Bursa’nın kaynaklarının daha iyi yönetileceği görüşünde. Başkan Altepe ilk kez net konuştu, yeni uygulamayı da anlattı.

Geçiş nasıl sağlanacak

TBMM gündeminde olan yasa tasarısının yasallaşması durumunda Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Kestel ve Gürsu merkez ilçelerinin dışında kalan İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, İznik, Yenişehir, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık belediyeleri, kendi meclislerinde “Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmak istiyoruz” şeklinde bir karar alacak. Bu karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandıktan sonra geçiş sağlanmış olacak. Statüye göre merkez ilçeye dönüşen 10 belediyenin başkanları, 2014’te yapılacak yerel seçimleri beklemeksizin Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi sıfatını almış olacak. Meclisinden bu kararı geçirmeyen ilçelerde ise 2014 seçimleriyle birlikte Büyükşehir’e bağlanma işlemi kendiliğinden gerçekleşecek. Bu ilçelerde seçmenler, 2014 yerel seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığı için de oy kullanacak.

Başkan Altepe’den Başkanlara mesaj

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 ilçenin de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasının Bursa’nın hayrına olacağını belirterek, şöyle devam etti:
“Her şeyden önce Bursa tek merkezden yönetileceği gibi şehrin tüm kaynaklarını çok iyi değerlendirme imkanımız olacak. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimize sahip çıkacağız. Mesela Bursa’nın öz malı olan su kaynaklarımızı kimse istediği gibi pazarlayamayacak. Buralardan elde edeceğimiz gelir yine bu şehirde yaşayanlara hizmet olarak geri dönmüş olacak. Bunları yaparken de her ilçe belediyesinin bütçe yetersizliğinden yıllardır yapmak isteyip, yapamadıkları alt ve üstyapı hizmetlerine öncelik vereceğiz.

Başkan Cingil’in altyapı açıklamasındaki çelişki

Tasarıyla ilgili açıklamaya 10 ilçe içinde sadece Karacabey ve İnegöl’den itiraz geldi. Orhangazi ise Yalova ile Bursa arasında seçenek oluşturulması talebinde bulunacak gibi görünüyor. Diğer 8 ilçe belediye başkanı ise yasanın çıkmasıyla birlikte daha geniş hizmet imkanı bulunacağı görüşünde. Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ise konuyla ilgili görüşü şöyle: “Büyükşehir’in büyük nimetlerinden mevcut merkez ilçeler gibi bizim de eşit şekilde faydalanacak olmamız elbette Yenişehir için çok daha iyi olacaktır. Bu durumu Yenişehir meselesi gibi değil yurt geneline yayılan yerel yönetimler reformu çerçevesinde değerlendirmelidir. İlçemizin en önemli sorunlarının başında gelen ve Yenişehir Belediyesi olarak bir kısmını kısıtlı bütçemizle yapabildiğimiz altyapı sorununun çözümü için, öncelikli olarak Büyükşehir’den talebimiz bu yönde olacaktır. Bizler de bundan böyle Büyükşehir Belediyesi’ne yakışan ilçe olmak için üzerimize düşeni yaparız.”

Alt yapı bitmediyse 9 yıldır ne yapıldı?

9 yıllık belediye başkanlığı süresince Yenişehir Belediyesi’nin tüm ağırlığını alt yapı hizmetlerine verdiğini savunan Bülent Hamdi Cingil’in Büyükşehir’e bağlanma konusunda yaptığı açıklama kafaları karıştırdı.  Öyle ki, Yenişehir’deki altyapı sorunundan “Kısıtlı bütçemizle bir kısmını yapabildik” şeklinde söz eden Cingil’in açıklamasının Yenişehir’de altyapı sorununu çözdük şeklindeki açıklamalarıyla çeliştiği görüldü. Yenişehir’de alt yapı sorununu çözdüğünü iddia eden Cingil’in, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmaya sıcak bakma sebebi olarak alt yapı konusunda Büyükşehir’in yardımına ihtiyaç olduğunu ifade etmesi akıllara “Yenişehir’de 9 yıldır altyapı hizmetleri tamamlanamadıysa yıllardır neden alt yapıya yatırım yaptık” şeklinde açıklamalar yapıldığı sorusunu getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?