TELLİ DOSYAM SELAM GÖTÜR…
Ey Çiftçi…
Biliyorsun, ürün destekleme uygulamalarından yararlanmak istiyorsan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olman, daha önce kayıt yaptırdıysan da her yıl kaydını güncellemen gerekiyor.
Daha önceden duyurusu yapılan tarihlerde ÇKS kaydını yaptırmaz veya yenilemezsen bu desteklerden yararlanamıyorsun.
ÇKS’ye ilk kez müracaat ettiğinde senden onlarca belge hazırlamanı istemişlerdi.
Çiftçi kayıt formu,
Nüfus cüzdanının fotokopisi,
Tarım arazisi birden fazla kişiye ait ise, tarım arazisini hissedarlardan birinin kullanması durumunda, tapu sureti veya keşif raporu ile birlikte diğer hissedarlarla yapılmış muhtar onaylı muvafakatname veya tarım arazisini işleyen hissedarın söz konusu muvafakatnameye sahip olmaması durumunda, vereceği noter onaylı tek taraflı taahhütname…
İşlenen tarım arazisinin mülkiyeti eşine veya birinci derece akrabaların olan anne, baba ve çocuklarına ait ise onaylarının bulunduğu muvafakatname…
Vesayet altındaki kişiler için mahkeme kararının onaylı sureti,
Tarım arazisinin aidiyetini gösterir belge,
Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru dilekçesi,
Ve Çiftçi Belgesi Örneği…
Çiftçi Belgesi Örneği’ni almak için Çiftçi Kayıt Formunu tarlanın bulunduğu köyün muhtarına ve azalarına onaylatman gerekmişti. Üç farklı köyde tarlaların olduğu için köy köy dolaşıp muhtar ve aza peşinde koşmuştun. Onaylattığın belgelerle Ziraat Odası’na gitmiş ve Çiftçi Belgesi Örneği için başvurmuştun. Oda’ya aidat borcun olduğundan önce borcunu ödemiş, belgene sonra kavuşmuştun…
ÇKS’ni bu sene tekrar yenilemen gerekiyor.
Hatırlatayım,
Kaydını güncellemek için senden yine bazı belgeler isteyecekler,
Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Dilekçesi,
Çiftçi Kayıt Formu,
Daha önceki dönemde beyan ettiğin hisseli arazilerde hisse değişiklikleri ve kullanım miktarı da dahil olmak üzere parsellerde değişiklik olması durumunda bunu gösterir Onaylı Tapu Fotokopilerini hazırlayacaksın.
Çiftçi Belgesi Örneği için tarlalarının bulunduğu köylerin muhtarları ile azalarının onayladığı Çiftçi Kütüğü ve Çiftçi Kayıt Formuyla birlikte tekrar Ziraat Odası’na gideceksin. Borcun varsa ödeyeceksin.
“Her şey tamam” diyerek sevinçle İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gideceksin.
Evraklarını Müdürlüğe teslim edeceksin.
Kabul etmeyecekler…
Senden “Mavi, plastik, telli dosya” isteyecekler,
Ne desen haklısın…
Binadan çıkacak, çarşıya gidecek telli dosya bulup geri geleceksin.
Evraklarını istenen telli dosyaya koyacak ve tekrar teslim edeceksin.
Ardından 10 TL ödeyecek ve makbuzunu alacaksın. Kayıt yenileme başvurun tamamlanmış olacak.
Görevi tarım ve hayvancılığı geliştirmek ve çiftçinin işini kolaylaştırmak olan İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne kızmayacaksın.
Mavi, plastik, telli dosya hangi kanun, hangi yönetmelik, hangi tebliğde isteniyor diye sormayacaksın. Her yıl aidat verdiğin ve görevi meslek faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak olan Ziraat Odası’nın 50 kuruşluk telli dosyayı neden sana veremediğini de düşünmeyeceksin…
Bu eziyeti her yıl çekeceksin…