Yenişehir Kent Konseyi kimin konseyi?
Geçtiğimiz hafta başkanlığını yaptığım derneği temsilen Nilüfer Kent Konseyi’nin Genel Kurul üyesi olarak oy kullandım.
Bir Kent Konseyi’nin neler başarabileceğini, kentlilik bilincinin yerleşmesine ne denli katkı sağlayabileceğini bir kez daha görme imkanım oldu.
Sonra Yenişehir’e döndüm, Yenişehir Kent Konseyi’nin sen, ben ve bizim oğlanın katılımlarıyla senede bir gerçekleştirdiği toplantılar aklıma geldi. Sivil topum kuruluşlarına katılım hakkı sunmayan, kentin gelişimine katkı sağlamaktan uzak ve sanki zorunluluktan kurulduğu izlenimi veren bir Kent Konseyi…
Kent Konseyleri neden kurulmuştur ve temel hedefleri nelerdir diye baktığımda karşıma çıkan 11 maddenin neredeyse hiç birini sağlamadığını düşündüğüm bir Kent Konseyi…
Sorularım hazır.
Kent Konseylerinin amacı:
1- Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortam yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetim anlayışının benimsenmesini sağlamak.
Yenişehir Kent Konseyi bu güne kadar kaç kez toplanmıştır? Kaç kişiyle toplanmıştır? Örneğin 15 Şubat’ta yapılan Yenişehir Kent Konseyi 8. Genel Kurulu’na sadece 20-30 kişi katılmıştır. Bülent Bey’in çok ortaklı ve çok aktörlü yönetimden anladığı bu mudur?
2- Sürdürülebilir Gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak,
Yenişehir Kent Konseyi bugüne kadar hangi konularda, ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planlar hazırlamış ve uygulamıştır?
3- Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunmak,
Yenişehir Kent Konseyi hangi temel stratejiler ve faaliyet planları geliştirmiştir? Tüm kenti kapsayabilen ortak bir aklın oluşturulmasına katkı sağlamış mıdır? En azından bunu denemiş midir?
4- Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcıların, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek,
Çevre il ve ilçelerde faaliyet gösteren birçok kent konseyinin başında belediye başkanları yerine profesyonel yöneticiler bulunmasına rağmen Yenişehir Kent Konseyi’nin başındaki isim Bülent Hamdi Cingil’dir. Aynı sahiplenme duygusu Bülent Bey’in Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi başkanlığı için de geçerlidir. Başkanın acaba her koltuğu elinde tutma gibi bir takıntısı mı vardır?
5- Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal vb. değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, 6- Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak
Yenişehir Kent Konseyi bunlardan birini yapmıştır diyebilir misiniz?
7- Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek,
Yenişehir Kent Konseyi, kentin yaşam kalitesini AKP’nin siyasi ve ideolojik saplantıların dışına çıkarak geliştirmeye yönelik öneriler sunabilir mi? Belediye bu yönde çalışma başlatabilir mi? Çevreye duyarlı mısınız? Kent Konseyi yoksullukla mücadele için kömür, erzak veya ekmek fişi dağıtmanın dışında bir çözüm önerisi sunabilir mi?
8- Sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak,
Yenişehir’de kaç tane dernek vardır ve bu güne kadar Yenişehir Kent Konseyi’nin toplantılarına bu derneklerden kaçının temsilcileri davet edilmiştir.
9- Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak
Yenişehir’de sivil toplumun gelişimine katkı sağlaması beklenen Kent Konseyi, tam tersine Yenişehir’de çevre, kadın, gençlik ve engelli derneklerinin çalışmasına engel olmakta ve bu derneklere karşı içi boş alternatifler geliştirmektedir.
10- Kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak,
Kent yönetiminde saydamlık ilkelerine katkı vermesi beklenen Kent Konseyi’nin kendisi saydam değildir. Genel Sekreteri, Yürütme Kurulu üyeleri, Genel Kurul üyeleri, Kent Konseyi’ne katılan dernek temsilcilerinin kim olduğuna ilişkin halka açık bir veri bulunmamaktadır.
11- Kent konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamaktır.
Hatırladığım kadarıyla Yenişehir Kent Konseyi ilk kurulduğu günlerde Yenişehir’e kurulması planlanan atık yakma tesisi konusunda kamuoyu oluşturmaya yönelik bir girişimde bulunmuş ve bir tanıtım toplantısı düzenlemişti. Bunun dışında geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Kent Konseyi 8. Genel Kurulunda ‘Tarihten Günümüze Yenişehir Konulu Sempozyum’un hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgi verilmiş. Bildiğiniz gibi bu toplantıya Yenişehir’de tarih adına emek vermekte olan isimler davet edilmedi. Kaldı ki 20-30 kişiyle yapılan bir genel kurul toplantısından Yenişehir’in tarihi adına belirleyici bir sonucun çıkması da beklenemez.
Sonuç olarak Kent Konseylerinin belediyelere görüş gönderebilmesi için öncelikle sağlıklı bir yönetime ve genel kurula ihtiyacı vardır.