Yenişehir Belediyesi’ne müjde
Hükümet, çoğunluğunu AKP’li belediyelerin oluşturduğu borçlu belediyelere ilişkin yeni bir düzenlemeye gideceğini duyurdu.
Buna göre, borçlu belediyelerden 2013 yılının ilk 4 ayında genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden kesinti yapılmayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte toplam borcu 13 milyon TL olduğu iddia edilen Yenişehir Belediyesi’nin yerel seçimler öncesi rahat bir nefes alacağı konuşuluyor.
Yerel seçimlerin yaklaşması üzerine hükümet özellikle AKP’li belediyelerin işine yaracak düzenlemelere imza atmaya başladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, borçlu belediyelerin ödeneklerinden 2013 yılı içerisinde 4 ay boyunca kesinti yapılmayacağını duyurdu.
Yurt gazetesinden Caner Taşpınar’ın haberine göre Arınç açıklamasında şunları söyledi: “Aldığımız bir kararla bu dört ay içerisinde, yani 2013 yılının haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında kesinti yapılmayacağı karara bağlanmıştır. Kararnamedeki tarifiyle söylemek istiyorum: Belediyeler ve il özel idarelerinin borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan, kesintiler yapılıyordu. Bu kesintilerin 2013 yılının 4 ayında, yani haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yapılmaması, kesintisiz olarak belediyelere ve il özel idarelerine ödenmesi kararlaştırıldı. Kararnamesi zannediyorum birkaç gün içinde yayımlanmış olacak.”
En fazla borç AKP’li belediyelerde
Türkiye’deki tüm belediyelerin Hazine’ye 14 milyon 566 bin lira borcu var. Borcun yarısından fazlası ise AKP’li Kocaeli ve Ankara’ya ait. Hazine’ye en fazla borcu olan belediye, 5 milyon 436 bin lira ile AKP’li İbrahim Karaosmanoğlu’nun başında bulunduğu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. AKP’li Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2 milyon 376 bin lirayı aşkın borcunun yanı sıra Ankara EGO Genel Müdürlüğünün de Hazine’ye 1 milyon 534 bin lira borcu bulunuyor. Hazine’ye en az borcu olan belediye ise, 888 lira ile CHP’li Macit Özcan’ın başında bulunduğu Mersin Büyükşehir Belediyesi. Sıralamada AKP’li belediyeler borç rekortmeni olunca Arınç’ın açıkladığı 4 aylık borç ertelemesi ise CHP’li belediyeler tarafından “seçim yatırımı” olarak değerlendirildi.
Öte yandan, son olarak basına yansıyan haberlere göre Borçlarını ödeyemeyen AKP’li belediyeler, çareyi camileri satmakta bulmuştu. İçişleri Bakanı Muammer Güler, vergi borçlarına karşılık camileri satan belediyelerin borçlarının silindiğini doğrulamıştı.
Kamu kurumlarına faiz süprizi
Kamuoyunda 4. Yargı Paketi adıyla bilinen, “İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yürürlüğe girmesi ile halkın lehine yapılan bir düzenleme belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarını sıkıntıya soktu.
Kamulaştırma Kanunu’na, “Kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilir” maddesi eklendi.
Yeni düzenlemeyle birlikte bugüne kadar mahkemenin tespit ettiği bedeli davanın açıldığı güne göre alan, ancak uzayan davalarda mağdur olanlar, artık davanın uzamasıyla birlikte yıllık yüzde 9 yasal faiz üzerinden haklarını alabilecek. Ancak, bu durum genellikle 6 ay-1 yıl süren, çok hisseli davalarda yıllara devredebilen davaların çokluğu nedeniyle başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarını faiz ödeme sıkıntısına sokacak.