İlan pastasını yüzüne gözüne bulaştıranlar
Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO), aslında bir çok kurum, kuruluş ve şirketin çoktan atmış olması gereken bir adımı atarak yerel gazete reklamlarına bir standart getirdi.
YTSO’dan Yenişehir’de yayın yapan yerel gazetelere gönderilen bildiride, bundan sonra dini ve milli bayramların dışında kalan ilanlara ödeme yapılmayacağı ifade edildi.
YTSO’nun bu kararının altında resmi ve dini bayramların haricinde emrivaki olarak yayınlanan ve Oda’ya fatura edilen reklamların çokluğu yatıyor.
Türkiye’de 5’i milli, 2’si ve biri de yılbaşı olmak üzere toplam 8 gün resmi bayram olarak kabul ediliyor.
Bazı gazetelerin ise resmi bayram günleri dışında adeta önemli gün ve haftalar takvimini takip ederek kurum ve kuruluşlar adına yayınladıkları ve fatura ettikleri ilanlar o kuruluşların yöneticilerini rahatsız ediyor.
Bu durum sadece üyelerinin aidatlarıyla ayakta kalan ve amacı üyelerine hizmet etmek olan odalarla beraber kooperatif, dernek ve benzeri oluşumların bütçelerinde beklenmeyen harcamalara neden oluyor.
Tüm gazeteler ve gazetecilerin bu keyfi uygulama içinde olduklarını iddia edemem elbette.
Ancak her kuruluşun kendi bütçesini belirleme ve vereceği ilanları önceden onaylama hakkı vardır. Bunu “Gazeteciliğin geçim kaynağı veya basının emeğinin karşılığıymış” gibi görmek ve göstermek gazetecilik mesleğine verilebilecek en büyük zarardır. Bu zararı bugüne kadar fazlasıyla vermiş olanların tehditlerine rağmen bu haksız kazanç kapısına derhal bir son verilmeli. YTSO gibi bu işten canı yanan kuruluşlar bir tavır sergilemelidir.
Bir garip fatura hikayesi
Geçen yıl terk ettiğim Turkcell son faturamdan kalan küsüratlardan bana 1,42 TL (Bir Lira Kırk İki Kuruş) borç çıkarmış. Üşenmemiş evrak hazırlamış. Yasal takip başlatmış. Tebligat göndermiş. Avukat vekalet ücreti, icra masrafı, gecikme faizi eklemiş. Borcumu 40,41 TL’ye yükseltmiş (Kırk Lira Kırk Bir Kuruş).Turkcell’in avukatını aradım. Üşenmem 2000 TL’ye avukat tutarım bu borcu ödemem dedim. Pazarlık yaptık, 0,16 TL (16 Kuruş) gecikme zammını kabul etmek şartıyla 1,58 TL (Bir Lira Elli Sekiz Kuruş) ödeyerek dosyayı kapattım. PTT’nin yurtiçi tebligat gönderme tarifesi ise 8 TL. Kısacası Turkcell bu işten zararlı çıktı.
Başbakan kart kullanmamı istemiyor…
Türkiye Finans (TF) Kredi Kartı satış temsilcisi hanım efendiyle telefon görüşmem:
TF: İyi günler Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan arıyorum. Happycard, Türkiye Finans ve Garanti Bankası işbirliğiyle yapılan anlaşma çerçevesinde Bonus özellikli olarak Türkiye Finans tarafından çıkarılan yeni bir kredi kartıdır. Kartınızın hangi adresinize gönderilmesini istersiniz?
BEN: Kart istemiyorum teşekkür ederim…
TF: Peki özel bir sebebi yoksa nedenini öğrenebilir miyim Tayfun Bey?
BEN: Özel bir sebebi var aslında, Başbakanımız kredi kartı kullanmayın dedi. Ben de kart istemiyorum.
TF: Teşekkür ederim (?) Tak…