Amerika’yı yeniden keşfetme fobisi
Ne zaman, bir yerde birileri bir şeyleri değiştirmeye kalkışsa, biraz fikri kıpırdanış, biraz uyanış olsa, hemen uyarırlar: Amerika’yı yeniden mi keşfedeceksiniz?
Onların, neyin nasıl ve hangi gerçekler dahilinde yapılması gerektiğine dair görüşleri vardır ve bununla çelişiyor gibi görünen her proje ütopyadır.
Klasik ifadeyle Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmaktır bunun adı. Gereksiz, yararsız bir çabadır. Onlara göre, bu işler bu kadar kolay değildir.
Bana göre de bu, onların fobisidir.
Orhan Efe’nin geçen hafta İznik yolu üzerinde açtığı yeni televizyon stüdyosunun açılışını izledikten sonra bunları düşündüm.
Birkaç yıldır süren bu çaba, yaşanan aksilikler, hesap edilemeyen riskler ve gidiş-gelişler sonrasında ortaya çıkan tam da bir Orhan Efe klasiği.
Açılışta bulunanlara baktım. Tamamına sormak istedim. Böyle bir iş nasıl yapılır? diye.
Cevabı biliyorum. Yapanlar nasıl yapmışsa öyle yapardım. Diyeceklerdi.
Yani Amerika’yı yeniden keşfedecek değildiler. Hiçbiri bilinenin dışına çıkmayı göze alamazdı. Onların yeniden keşfetme fobileri vardı.
Orhan Efe’yi ve yaptıklarını değerlendirirken “ cahil cesareti” dediklerine inanıyorum. Orhan Efe projelerini akılcı ve yapılabilir bulunmadığını biliyorum.
Ben, bilinenin ve sıkça tekrar edilenin aksine, bazen Amerika’yı yeniden keşfetmenin işe yarayacağına inanıyorum.
Kristof Kolomb’un 1492’de yeni bir kıta keşfettiğini keşfettiği içindir ki, kıtanın adı Kristofa değil Amerika olarak kaldı.
Sonuç olarak, Orhan Efe’nin tek başına gerçekleştirdiklerini önce görüp takdir etmek gerekir. Yenişehir’i yönetenler listesinin içinde olanlar, ne yapılabilir diye düşünmeli ve destek vermelidir.
Orhan Efe, yerel yönetim tarafından bile başarılamayan bir işi başarmış ve sadece televizyon stüdyosu değil aynı zamanda çok amaçlı güzel bir salonu Yenişehir’in hizmetine sokmuştur. Bunun farkına varılması ve yararlanılması gerekir.
Çevrenizde orkestra şefi gibi dolaşanlar, çok gürültü patırtı edip çok şey yapıyormuş havası estirenler, her şeye hazırlıklıymış, olacakları önceden biliyormuş gibi davrananlara tavsiyem biraz yere inmeleri.
Her yerde, başkasının sözlerini tekrarlamak pahasına son sözü söyleme merakınızdan kurtulun.
YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLEMEK İSTERDİM
19 Mayıs, 91. yılında tüm yurtta olduğu gibi Yenişehir’de de kutlandı.
Yenişehir’deki kutlamalar, her zaman yapılanlardan farklı olmasa da doyurucu olduğu söylenebilir.
Böyle bir bayramın ardından, dikkatimi çeken bir konuyu paylaşmak istiyorum.
Ulusal bayramların önemini anlatanlar her zaman öğretmenler olmuştur.
Okulla ve öğretmenle tanıştığımız ilk günden başlayan ve sonraki süreçte devam eden bu durumda bir değişiklik mi yaşanıyor.
Öğretmen, eskisi gibi sınıfında öğrencilerine ulusal bayramların önemini anlatmıyor mu? Bilmiyorum ama kendisinin bu bayramlarda takındığı tavır ile ilgili eleştirildiğini biliyorum.
Öğretmenlerin, ulusal bayramları tatil günü olarak gördükleri,
Bayram kutlama törenlerini, ücretsiz yapılan angarya işler olarak değerlendirip bunun dışında kalmayı kendilerince önemli saydıkları,
Kutlama öncesindeki hafta, okullarımızda öğretmenlerin konuştukları içinde en önemli konunun bu olduğu,
Bayrama katılmak zorunda olup olmadıklarını ve katılmaları halinde ücret alıp almayacaklarını sorguladıkları anlatılıyor.
Haksızlık etmek istemem ama öğretmenlerimizin görevliler dışında bu törenlere katılmadığı genel bir kanaat olarak belirmiş durumda.
Aksini kanıtlayacak sayısal veriler olmasını ve bunların yanlış olduğunu söylemek isterdim.