Ayı görürseniz ıslık çalın!
30 Mayıs 2012’de Yenisehir.com’da yayınlanan haberimizde Marmaracık Köyü’nde arı kovanlarına saldıran ayıların tedirginlik yarattığını gündeme getirmiştik. Ayı saldırılarıyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’dan ilginç bir açıklama geldi. “Ayı görürseniz ıslık çalıp biber gazı sıkın!”
Marmaracık Köyü ile birlikte Koyunhisar Köyü’nde de benzer şikayetler olduğu ve özellikle arıcılık yapılan bölgelere gecenin geç saatlerinde saldıran ayıların kovanları parçalayıp tüm balı yedikleri köylüler tarafından ifade edilmişti. “Marmaracık Köyü’nü ayılar bastı” başlıklı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Yetkililerden güvenliklerinin temini ve zararlarının karşılanması konusunda yardım bekleyen köylülerin talepleri görmezden gelinirken, geçtiğimiz günlerde Bakan Eroğlu ilginç bir öneride bulundu.
Ayı saldırılarıyla ilgili benzer bir şikayet Artvin’den geldi. Ayı ile karşılaşan vatandaşlara ıslık ve düdük çalmalarını tavsiye eden Bakan Eroğlu, ayı saldırısından korunmak için biber gazı ve sprey kullanılmasını önerdi.
Ayı görürseniz ıslık ve düdük çalın!
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın seçim bölgesinde yaşanan ve köylüleri zor durumda bırakan ayı saldırıları konusundaki çözüm önerilerini sorduğu Bakan Eroğlu, herkesi şoke eden bir yanıt verdi.
Ayı ile karşılaşan vatandaşlara ıslık ve düdük çalmalarını tavsiye eden Bakan Eroğlu, ayı saldırısından korunmak için biber gazı ve sprey kullanılmasını önerdi.
Bakan Eroğlu’na ayı saldırılarını sordu
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin’in Ardanuç ilçesinde bir süredir yaşanan ayı ve kurt saldırıları nedeniyle yöre köylülerinin hayvanlarının telef olduğuna ilişkin iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Bakan Eroğlu’na bölgede yaşanan vahşi hayvan saldırılarına karşı ne gibi önlemler alındığını sordu. Bakanlığın vahşi hayvanların saldırıları karşısında maddi olarak mağdur olan vatandaşlara bir yardımı olup olmayacağını soran Bayraktutan, bu tür saldırılarla karşılaşanların nasıl korunmaları gerektiği konusunda Bakanlığın çözüm önerilerinin kamuoyuna açıklanmasını istedi.
Eroğlu’nun yanıtı şaşırttı
Bayraktutan’ın önergesine yazılı olarak yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvinde zaman zaman yaşanan ayı ve kurt gibi vahşi hayvanların saldırılarını doğrulayarak, benzeri saldırıların bir çok ülkede yaşandığını belirtti. Bakanlığın, vahşi hayvan saldırılarıyla ilgili bilgilendirildiği takdirde taşra teşkilatı aracılığıyla önleyici tedbirler konusunda vatandaşları bilgilendirdiğini kaydeden Bakan Eroğlu’nun, ayı ve kurt saldırısına maruz kalan vatandaşlara yönelik önerileri ise başta önerge sahibi Bayraktutan olmak üzere tüm kamuoyunu şaşırttı.
Bakan Eroğlu: ‘Biber gazı ayılara çok etkili oluyor’
Yaban hayvanlarının bulunduğu alanlara mümkünse tek başına gidilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Bakan Eroğlu, bu karşılaşmaları önlemek için ıssız alanlarda ses çıkararak yürünmesi gerektiğini belirterek düdük ve ıslık çalınmasını önerdi. Yırtıcı hayvanları insandan çekindiğini ve korktuğu için saldırdığını kaydeden Bakan Eroğlu, “biber gazı ve spreyler ayı saldırılarında çok etkili olmakta ve hayvanın kaçmasına sebep olmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Zararları karşılayacak yasal düzenleme yok
Yaban hayvanlarının zararlarını önlemek için elektro-şok tel sistemi uygulandığını belirten Bakan Eroğlu, zararların tazminine yönelik yasal mevzuatta yer olmadığı için bu konuda ödeme yapılmadığını ancak küçükbaş hayvanların TARSİM Sigortası kapsamında olduğunu kaydetti. Eroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda bekleyen Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı’nın yasalaşması durumunda yaban hayvanlarının saldırılarından kaynaklanan zararların tazminine yönelik düzenlemeler yapılacağı yanıtını verdi.
Dikkat insan çıkabilir!
Meclis gündemine taşınan ayı saldırıları son yıllarda özellikle Doğu Karadeniz’in yanısıra Erzurum ve Kars gibi illerin kırsal alanında ortaya çıkıyor. Uzmanların bu konudaki görüşleri ise ayı saldırılarının son yıllarda birbiri ardında inşa edilen HES ve benzeri projelerin yaban hayatına yönelik olumsuz etkilerinden kaynaklandığı yönünde. “İnsan ayı çatışması” olarak adlandırılan ve kimi zaman ölümle sonuçlanan olayların yaşanmasına neden olan saldırıların, ayıların yaşam alanına insan eliyle yapılan müdahaleler, yiyecek bulmakta zorlanan ayıların insanlara saldırmalarında en önemli etkenler arasında gösteriliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, konuyla ilgili gelen yoğun eleştiriler üzerine bir süre önce HES projelerinin bulunduğu vadilerde yaban hayvanları için alt ve üst geçitler yapılacağını açıklamıştı.