Basın – Siyaset ilişkisi
2011 Haziran ayında yapılması düşünülen genel seçim öncesinde, konu ilçemizde bulunan siyasi partilere soruldu.
Siyasi partiler ile yerel gazetelerin ilişkileri, her dönemde çok konuşulan, çok tartışılan ve zaman zaman şikayet edilen konu olmuştur. Bu şikayet ve tartışmalar genellikle seçim öncesinde ve sonrasında yoğunlaşır. İktidar partisi lehine haber yapıldığı, menfaat elde edildiği ve ya umulduğu şeklinde özetlenebilecek şikayetlerin merkezinde ise muhalefet partileri vardır. Onlar, çoğu zaman bu konuda kendilerini haklı görürler.
2011 Haziran ayında yapılması düşünülen genel seçim öncesinde, konu ilçemizde bulunan siyasi partilere soruldu.
Yerel basından şikayetleriniz ve beklentileriniz nedir?
Size göre siyasi partiler ile yerel basın arasındaki ilişkiler nasıl olmalıdır?
Çıkan sonuçlar toplu olarak değerlendirildiğinde, Yenişehir özelinde önemli sayılabilecek bir şikayetin olmadığını gördük. Siyasi partilerimizin politik davranmadıklarını, samimi düşüncelerini paylaştıklarını varsayarak sorulara verdikleri cevapları yayınlıyoruz:
AKP İlçe Başkanı: Nazif Tuna
Yerel basından bir şikayetimiz yok. Şimdiye kadar olan ilişkilerimizi sürdürürken hiçbir zaman yazılı basın açıklaması yapmadık. Bizler çalışmalarımızı anlattık. Gelişmeler hakkında bilgi verdik. Yerel basınımı da bu bilgiler doğrultusunda ve takip ettikleri çalışmalardan edindikleri intibalara dayanarak bunlara haberleştirdiler.
Yerel basın tarafsız olmalı. Her siyasi partiyi takip etmeli ve çalışmaların yer vermelidir. Yapılan haberlerde dikkat edilmesi gereken tek konu doğru haber yapılmışıdır. Haber objektif olmalı ve haber kaynakları ile görüşülmelidir. Bazen haber ile yorum karışıyor. Basın görevlisi arkadaşların haberden yorum çıkarmaları ile haberin kendisi birbirinden ayrı tutulmalıdır. Haber ile yorum yazıları birbiriyle karıştırılmamalıdır. Bu fark gözetilmezse haber ile yorum çelişkileri anlaşılmıyor.
Her etkinliğimizi tüm basınla paylaşmaya, duyurmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bir sıkıntımız yok. Her çalışmamızı da herkesin içinde anlatıyoruz. Bundan sonrası basın mensubu arkadaşların elinde şekilleniyor. Dediğim gibi bizim yazılı basın açıklaması şeklinde bir çalışmamız olmadı.
CHP Yenişehir İlçe Başkan Vekili: Hüsnü Toka
Toka, yönettiğimiz soruları başlıklar halinde cevaplamış. Beklentiler, şikayetler ve öneriler başlıkları altında hazırlanmış açıklama şöyle:
Yerel basın tüm siyasi partilere aynı yakınlıkta veya aynı uzaklıkta olmalılar. Siyasi partilerin tüm faaliyet ve demeçlerine aynı oranda yer vermeli ve önemsemelidirler. Dostane ilişkiler içinde, saygı ve sevgi ortamı olmalıdır.
BEKLENTİLER
Siyasi partilerin verdikleri demeç, bildiri ve toplantılarını olduğu gibi yazmalılar. Yaptıkları açıklamalar sansüre uğramamalı ve köşe yazarları hiçbir partinin basın sözcüsü gibi davranmamalı. Yazılarında onları alaya alacak, küçük düşürecek, verdikleri demeçleri saptıran yazılar yazmamalı Aynı konu defalarca yayınlanmamalı (tekrarı bıktırmakta. Kimyasal atık tesisleri, Efes fabrikası ile ilgili konular da olduğu gibi) Tarafsız olmalılar. Daha objektif olmalı şahıslarla ve kurumların başkanları ile uğraşmaktan ziyade o kurumların sorunları ve üzerinde durulmalı ve Yenişehir i bekleyen sorunları köşelerine taşımalılar.
ŞİKÂYETLERİMİZ
Parti ve siyasi kişilere ilişkin yazılar yazmadan önce bence konu ile ilgili konusu geçecek kişilerden bilgi almalı. Yargısız infaz yapılmamalı. Bir sonraki yazıda o kişinin açıklamalarına da yer verilmeli. Anılan kişilerle her zaman yüz yüze bakılacağı, Siyasi partiler ve makamların gelip geçici olduğu unutulmamalı.
Ne yazık ki basınımızın büyük bir kısmı son zamanlarda iktidardaki parti ve kuruluşlara yandaş hale gelmiş. Tüm olumsuzları görmezden gelerek şartsız koşulsuz desteklemeleri basının saygınlığına gölge düşürmüştür. Toplumun büyük çoğunluğunun da böyle düşündüğüne inanıyoruz. Belediye başkanının doğum gününü kutlamak, Hiç olmayacak bir memuru yılın memuru seçmek, Hiç hizmeti geçmemiş birisini fahri hem şehri seçmek gibi..
ÖNERİLERİMİZ
Basın çalışanları ile partinin yöneticisi ve basından sorumlu yöneticisi en az ayda bir araya gelerek var olan sorunlar görüşülmeli ve aşma yolları bulunmalı.
Basın tarafından verilen hizmetin maliyeti düşünülmeli, gazetelere maddi kaynak sağlayacak işlemlerde de partiler basına yardımcı olmalıdır. Tarafsız yayın yapabilmenin önemli bir şartının da basının ekonomik sorunlardan arınmış olması gerektiği bilinmelidir. Basın yansız tarafsız ve herkese aynı mesafede olması basına itibar kazandıracağı unutulmamalıdır. İktidarda bulunanlar yine onlara reklâm ve ilanlarını vereceklerdir. Başka ilçenin gazetesine verecek hali yok ki. Siyasi partilerin en küçük bir haberini yazmanın, 3-4 saatlik bir çalışma gerektirdiğinin bilincinde olarak zor görevinizde başarılar dileriz.
MHP İlçe Başkanı: Turgay Karasu
Basın belirli zamanlarda basılıp her çeşit haber ve fikirleri topluma ulaştıran tüm yayın ürünleridir. İnsan çevresinde ve dünyada olup bitenleri öğrenmek ve öğrendiklerini veya düşündüklerini başkalarına duyurmak ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyaçların giderilmesi için girişilen çeşitli teşebbüsler sonunda bu gün basın-yayın dediğimiz medeni çağdaş gelişmiş toplumun dördüncü kuvveti saydığımız basın müessesesi doğmuştur.
Bu manada basın yakın çevresinin etkisinden ve ideolojik fikirlerinden uzak gücün değil halkın ve haklının hakkını gözeterek yayın yapmalıdır. Yaptığı her haberde ve yorumda ADALET TERAZİSİ dengede olmalıdır.
Basın zaman zaman uyarıcı, öğretici, aydınlatıcı, halkı bilgilendirici yayın yapmaya özen göstermelidir.
Basın kişiye, kurumlara, partiye özel sipariş haber ve makaleler, yorumlar yapmamalıdır. Tarafsız hakkaniyet ölçüleri içerisinde yerel ve genel iktidarların etkisinden uzak maddi kaygı taşımadan yayın yapmalıdır.
Partimizin yapacak olduğu siyasi çalışmalarda (basın açıklaması, esnaf ziyaretleri, köy ziyaretleri, salon toplantıları, nokta mitingler v.s. gibi) yapılan haberlerin fotoğraflı ve açıklama olarak geçilmesi bizi memnun eder. İlan tarzı kısa bir iki cümlelik baştan savma yapılan haberler hem tarafsızlık hem adalet duygumuzu zedeler inancındayız.
Partimiz veya parti yöneticimiz, teşkilat mensuplarımızdan biri hakkında müspet/menfi bir haber yapılmadan evvel ilçe başkanımız ve/veya basından sorumlu yöneticimiz ile irtibata geçmesi görüş alması bizi memnun eder.
SP İlçe Başkanı: İsmail Ataç
Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de seçimler demokratik ortamda yapılmamaktadır. Yerel ve genel iktidarı elinde bulunduran siyasi parti basına tahakküm etmekte, buna paralel olarak seçimler anti-demokratik ortam yapılmaktadır.
Siyaset aynı zamanda bir gösteri sanatıdır. İktidar partisi, halkımızın siyasi faaliyetlere katılımını çeşitli tehdit yöntemleriyle etkiliyor. İktidara katılım yönünde, muhalefet partilerine ise zorunlu katılımlar yönünde. Dolaysıyla iktidar partisinin programı etkili, muhalefet partilerinin programları etkisiz kalıyor.
Bu şekilde basına da tahakküm ediliyor ve anti-demokratik ortamda seçime gidiliyor. Mısır’daki Hüsnü Mübarek sisteminden farksız. Mısır’da da seçimler yapılıyor. Mübarek medyası var ve %87 oy alarak Mübarek seçiliyor. Sonunda halk patlama yapıyor
Ülkemizde de kime sorsak iktidardan şikâyetçi. Memnun olan yok ama miting meydanları doluyor. Bi bu sisteme demokratik değil, demokratur sistem diyoruz. Yani yarı diktatörlük. Halk siyasete alet ediliyor. Tunus’ta ve Mısır’da olduğu gibi bu böyle gitmez.