BİLİNÇLİ ARICILIĞA EĞİTİM TAKVİYESİ
Yenişehir’de düzenlenen toplantıda arı yetiştiricilerinin sorunları ve arı hastalıkları anlatıldı.
Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’ndaki toplantıda, arıcılardan bilinçli yetiştirici olabilmek için kendilerini yenilemeleri ve uzman görüşlerini dikkate almaları istendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Arı Hastalıkları görevlisi Dr. Veteriner İbrahim Çetin, nosema hastalığı, yavru çürüklüğü ve varrova kenesiyle mücadele yollarını anlattı. Pis su ve bozuk yiyeceklerin yanı sıra reçel, pekmez ve lokum gibi yiyecekler verilen arıların nosema hastalığına tutulduğunu vurgulayan Çetin, “Bu yiyecek ve içecekleri arılardan uzak tutmalısınız. Kış aylarında arı beslenmesinde pudra şekeri ve bal karışımını kullanabilirsiniz” dedi.
Bakteri ve virüslerin, kovanların içindeki yavruların ölümüne neden olabileceğinin altını çizen Çetin, kovanların temizliğine çok dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.
Varrova kenesinin yol açtığı zararlardan korunmak için belirtilerin iyi takip edilmesini isteyen Çetin, bu zararlıyla mücadele amacıyla ilaç kullanılmasını istedi. Çetin, bu işlem sırasında mutlaka ruhsatlı ilaçların kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Arıcılık Sorumlusu Sabri Gül ise arı yetiştiricilerinden yapılan uyarılara uymalarını istedi. Bilinçli bir yetiştirici olmanın yolunun doğru kaynaklardan bilgilenmekten geçtiğini vurgulayan Gül, şunları kaydetti: “Öncelikle arılarımız temiz bir ortamdan yaşatılmalıdır. Kovanların yol ve dere kenarlarıyla herhangi bir yerleşim birimine uzaklığı en az 500 metre mesafede olmalıdır. İki arı kovanı topluluğu da birbirine 500 metreden daha yakına kurulmamalıdır. Arıların bakımı zamanında ve yöntemine uygun biçimde yapılmalıdır. Herhangi bir hastalık belirtisinde ya da olağandışı bir değişimde hemen durumu bizlere bildirmelisiniz. İlçe merkezine uzakta, arazideyseniz telefonla durumu bildirmeyi ihmal etmeyin.”
Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin de arı yetiştirmek için uygun bölge seçiminin önemine değindi. Sezgin şunları söyledi: “Orman içine ya da kıyısına kovan yerleştirmek istiyorsanız, mutlaka Orman İşletme Şefliği yetkililerinden izin alın. Köy sınırları içindeyse İlçe Tarım Müdürlüklerine yer gösterilmesi için başvuru yapın. Arı kovanlarını gelişigüzel yerlere bırakmayın.”
Arı yetiştiricilerinden kendilerini yenilemeleri için fuarlara ve eğitim toplantılarına katılmalarını isteyen Sezgin, arıcılara verilen devlet desteklerine zamanında başvuru yapılması gerektiğini kaydetti.