“Büyürken değerlerimizi kaybetmeyelim”
Yenişehir’de bir ilk yaşandı ve Kaymakamlık eliyle hazırlanıp sunulan “yerelin turizmle tanışması ve unutulmuş zanaatların canlanması” adlı proje, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), tarafından incelendi ve Mali destek programı çerçevesinde, desteklenmesi kararlaştırıldı.
Yenişehir’de bir ilk yaşandı ve Kaymakamlık eliyle hazırlanıp sunulan “Yerelin turizmle tanışması ve unutulmuş zanaatların canlanması” adlı proje, Bursa – Eskişehir – Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), tarafından incelendi ve mali destek programı çerçevesinde, desteklenmesi kararlaştırıldı.
BEBKA destekli projenin basına tanıtımı öncesinde konuşan, Kaymakam Samet Erçoşkun, sunulan onlarca proje olduğunu bunlardan birkaçının kabulü halinde bile gelinen aşamayı önemli bulduğunu söyledi. Kabul edilen ilk proje için 98bin lira destekleme alınacağını belirten Ercoşkun, Avrupa Birliği destekli üretilip gönderilen projelerden de umutlu olduklarını söyledi. “Birkaç ay içinde farklı projeler ile ilgili de sevindirici haberler almayı ve sizlerle paylaşmayı umuyorum.” diyen Ercoşkun, bu tür çalışmalarda basının önemine dikkat çekti ve tüm basının desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
“Madem Yenişehir’e Osmanlı’nın başkenti diyoruz, o zaman bunun içini de doldurmalıyız.” diyen Kaymakam Ercoşkun, ortaya konulan projenin ve alınan desteğin önemine dikkat çekti.
Yenişehir Kaymakamlığı olarak BEBKA’ya proje başvurusu yaptıklarını ve sunulan projenin 5. sıra destek almaya hak kazandığını belirten Ercoşkun, “Yenişehir büyümeye aday bir ilçe, bunun için değerlerimizi kaybetmeden büyüyelim istiyoruz.” dedi.
BEBKA destekli, 12 ay süreli ve 158,735.40 TL bütçeli projenin ayrıntıları şöyle:
PROJENİN AMAÇLARI
Genel Amaç; Osmanlı tarih mirasının en iyi şekilde restore edilerek, turizm de çeşitliliğin ve sürdürülebilirliğin oluşmasını sağlamaktır.
Özel Amaç; Osmanlı mutfağının ve zanaatların yeniden kazandırılması, üretilip pazarlanmasıdır.
ORTAK(LAR)
Yenişehir Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, Hatuniye Kültür ve Eğitim Vakfı
GÖREV PAYLAŞIMLARI
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu: Eğitim alacak kursiyerlerin, usta öğreticilerin seçilmesi ve kurs sürecinde denetimlerinin sağlanması ve değerlendirme yapılması.
Yenişehir Kız Teknik ve Meslek Lisesi: Çocuk oyun parkı ve çocuk tiyatrosu bölümlerinin dekorasyonunun yapılması.
Hatuniye Kültür ve Eğitim Vakfı: Malzeme araştırması.
İŞTİRAKÇİLER:
Bursa Yenişehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu, Yenişehir Ziraat Odası Başkanlığı, Yenişehir Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi Mesleki Eğitim Merkezi.
GÖREV PAYLAŞIMLARI
BURSA YENİŞEHİR BELEDİYESİ: Şenlikler ve organizasyonlarda halk oyunları ve mehter takımı gibi etkinlik düzenlenmesi.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YENİŞEHİR İBRAHİM ORHAN MESLEK YÜKSEKOKULU: Çevre ve çiçeklendirme çalışmalarının yapılması.
YENİŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI: Osmanlı mutfağı için taze gıda ürünlerinin sürekli olarak temin edilmesi.
YENİŞEHİR TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ: Görünürlük faaliyetleri kapsamında web sitesi, afiş ve posterlerin tasarımlarını yapılması.
HEDEF GRUPLAR;
Bursa Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, Osmanlı mutfağını icra eden üreticiler ve müşteriler, Zanaatlar ile ilgili konularda eğitim hizmeti veren usta öğreticiler ve katılımcılar.
NİHAİ YARARLANICILAR.
Sektördeki potansiyel iş gücü, İstihdam sağlanan kursiyerlerin aileleri, Yerli ve yabancı turistler, Sektörün tedarikçileri, Tanıtım hizmeti veren özel ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar.
PROJENİN ÖNCELİK ALANI
Tarihi Sinan Paşa Külliyesi (Kurşunlu Han)’nin restorasyon çalışması yapılarak turizme kazandırılması, Osmanlı mutfağının yaşatılması, Tanıtıcı ürünlerin üretilmesi(Çinicilik- süsleme, kilim dokuma, el sanatları ve hüsn-ü hat sanatı) tanıtılması ve pazarlanması, Turizmde çeşitlilik, sürdürülebilir çevre, Sosyal kalkınma ve istihdam.
PROJENİN ETKİLEYECEĞİ GÖSTERGELER
Proje aşamasında yöresel ürünleri icra edecek katılımcıların sayısı, Restorasyon boyunca yapı üzerinde çalışan usta öğreticilerin sayısı, Proje kapsamında Osmanlı mutfağı eğitimine katılan kursiyerlerin sayısı, Zanaatların üretimi için kurulan atölye ve kursiyerlerin sayısı, Tanıtım amacıyla tasarlanan web sitesi, basılan broşür ve poster gibi materyallerin sayısı.
BEKLENEN SONUÇLAR
Osmanlı Devleti’nin ilçemizde tek mirası olan tarihi Sinan Paşa Külliyesi (Kurşunlu Han) ’nin eski ihtişamına geri dönmesi, En az 72 katılımcıya 6 farklı alanda 4 aylık, toplam 1920 saat teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi, Osmanlı mutfağının yeniden canlandırılması, Yörenin sosyokültürel olarak gelişmesi, Üretilen ürünlerinin sergilenmesi ve pazarlanması, Etkin bir görünürlüğün ve tanıtımın sağlanması, Konu ile ilgili ilçe, köy ve paydaşların bilgilendirilmesi, istihdam sağlanması.
TEMEL FAALİYETLER;
Proje ekibinin oluşturulması, Eğitim hizmeti alımı için şartnamelerin hazırlanması ve çağrıya çıkılması, Hizmet alım tekliflerinin değerlendirilmesi, satın almanın gerçekleştirilmesi ve usta öğreticilerin belirlenmesi, Hedef gruptaki eğitilecek kişilerin seçilmesi, Gerekli ekipman temini için teklif çağrısına çıkılması, değerlendirilmesi ve satın almanın gerçekleşmesi, Restorasyon ve zanaat alanında belirlenen kişilere teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi, Restorasyon işleminin gerçekleşmesi ve zanaat atölyelerinde uygulamaların yapılması, numunelerin üretilmesi, Ürünlerin sergilenmesi ve görünürlük faaliyetleri, Gerekli tesciller için başvuruların yapılması, Eğitimi başarı ile tamamlayan katılımcıların belgelendirilmesi, Ajans raporlamalarının tamamlanması.
SOMUT ÇIKTILAR
En az 72 kursiyere restorasyon, Osmanlı mutfağı ve zanaat ile ilgili eğitimlerin verilmesi, Yemeklerin ve ürünlerin numune ve tescilleri, Marka müracaatları, Mesleki beceri kazanmış olan kişilerin bu kazanımla birlikte, kendi başlarına bile olsa bireysel üretim yapıp pazarlayarak aile bütçesine katkıda bulunabilecek düzeye gelmesi, İstihdam sayısının ve seçeneklerin artırılması, Osmanlı mutfağı yemek kültürünün tanıtılarak turizme kazandırılması, Çinicilik-süsleme, kilim dokuma, hüsn-ü hat, el sanatlarının bölgenin tanıtım ürünleri olarak pazara sunulması.
ÇARPAN ETKİLERİ;
Eğitim alan kişilerin, kendi alanında işini geliştirerek iş kurması, Kamu ve özel sektör teşhir ve satışlarının yeni ürünlere sahip olması, Turizm tanıtımında Osmanlı mutfağı yemeklerinin yer alması, El sanatları, çinicilik-süsleme, kilim dokuma ve hüsn-ü hat gibi zanaatların unutulmaması, İyi örnek oluşturacak projenin benzer kurumlarca da uygulanmak istenmesi, Tedarikçilerin yeni ürünlere yönelik araştırma ve hizmet sunumunu geliştirmesini ve artırması, Kariyer ve iş alanı olarak mesleki eğitim veren kamu ve özel kuruluşların yatırım yapması, Kariyerinden memnun olmayan, potansiyel işsiz, iş arayanların, yereldeki kadınların ve engellilerin alana yönelmesi, Kültür envanterinin zenginleşmesi.