CİNGİL’E GÖRE YENİŞEHİR SINIF ATLAMIŞ…
Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla Yenişehir Belediyesi sınıf atladı” demişti. Cingil’in dediği gibi Yenişehir sınıf mı atladı yoksa yıllardır yerinde mi sayıyor?..
Cingil’in iddia ettiği ve yerel basının da büyük bir zevkle haberleştirdiği açıklamaya Yenisehir.com olarak farklı bakalım istedik… Cingil’in dediği gibi Yenişehir sınıf mı atladı yoksa yıllardır yerinde mi sayıyor?..
Cingil, “Yenişehir sınıf atladı” demişti…
Cingil geçtiğimiz belediye meclisi toplantısında Yenişehir Belediyesi’nin sınıf atladığını ifade etmiş ve “87 olan memur kadromuz 122’ye çıkarıldı. 44 olan işçi kadrosu da 61 oldu. İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla Yenişehir Belediyesi D-8’den D-9 sınıfına atladı” şeklinde konuşmuştu. Bu açıklama yerel basında “Yenişehir Belediyesi sınıf atladı başlığıyla” yer alırken gerçeklerden bahsedilmedi.
Nedir bu sınıf atlama işi?
Kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, yerel hizmetlerin dengeli dağılımının temin edilmesi, belediyeler tarafından sunulan hizmetlerde kalitenin artırılması, ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel istihdamının sağlanması amacıyla yıllardır uygulanan bir “Norm Kadro” yönetmeliği mevcut. Bu yönetmeliğe göre Belediyeler ve Belediyelere bağlı kuruluşlar o yerleşim biriminin Turizm, sanayi ve ticaret gibi faaliyet yoğunluğuna ve nüfus oranına göre personel istihdam edebiliyorlar.
İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte” yaptığı değişiklikler 27 Kasım 2011 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girerken Yenişehir Belediyesi’nin bir sınıf atlayarak D-8’den bir üst sınıf olan D-9’A çıktığı görülüyor. Bu da Yenişehir Belediyesi’nin daha fazla memur istihdam edebileceği anlamına geliyor. Ancak…
Yenişehir Belediyesi eskiden hangi belediyelerle aynı sınıftaydı?
Bülent Hamdi Cingil, Yenişehir’in D-8 listesinden bir üst grup olan D-9’a yükselmesini “Sınıf atladık” diyerek gururla sunarken bazı gerçekleri geçiştiriyor.
Örneğin, başkanın yaklaşık 10 yıllık görev süresi boyunca Yenişehir Belediyesi’nin neden bir basamak bile yükselemediği D-8 listesinde çakılı kaldığından bahsedilmiyor. Yenişehir Belediyesi bu güne kadar Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler beldesi, Karaman’ın Ermek, Çankırı’nın Çerkeş, Erzurum’un Aşkale, Diyarbakır’ın Çermik, Elazığ’ın Kovancılar, Muş’un Hasköy, Aksaray’ın Eskil ilçeleriyle aynı gelişmişlik düzeyindeki grupta yer alıyordu. Aynı nüfus yoğunluğuna sahip birçok ilçe 10 yıl içinde 4 veya 5 sınıf yükselirken Yenişehir Belediyesi’nin bir üst sınıfa çıkması büyük bir başarıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.
Yenişehir Belediyesi bir üst sınıfa yükseldi peki şimdi hangi belediyelerle aynı sınıfta?
Bülent Hamdi Cingil’in her fırsatta Türkiye’nin parlayan yıldızı şeklinde söz ettiği Yenişehir D-9 listesine yükselince bir anlamda sınıf atlamış oldu. Peki D-9 listesinde hangi belediyeler var? Aslına bakarsanız Yenişehir’in yükseldiği sınıf da pek iç açıcı değil…
İşte Yenişehir’in sınıf atlayarak aynı kategoriye yükseldiği belediyeler: Antalya’nın Korkuteli, Bilecik’in Söğüt, Çorum’un Osmancık, Hatay’ın Dörtyol, Siirt’in Kurtalan, Şanlıurfa’nın Hilvan ve Bursa’nın İznik ilçeleri… Not olarak ekleyelim ; İznik yıllardır Cingil’in övünerek yükseldik dediği D-9 listesinde yer alıyordu…
Cingil, norm kadro yönetmeliğinde yapılan sıradan düzenlemeyi başarıymış gibi göstermeye çalışıyor…
9 yıldır belediye başkanlığı yapan Cingil Yenişehir’in İznik’le aynı seviyeye çıkmasına sevinebiliyor. Yenişehir Belde Belediyeleriyle yarışıyor. Bülent Hamdi Cingil’e göre Yenişehir Belediyesi sınıf atlıyor. Araştırmadan yazmayı adet edinmiş basın bu konuyu coşkuyla haberleştiriyor.
Yenişehir Belediyesi belde belediyelerini geride bırakmayı başarı olarak görüyor
Yenişehir Belediyesi, Bursa bölgesi esas alındığında bir çok belediyeyi geride bırakmış görünüyor… Ama bu sizi yanıltmasın. İşte Yenişehir’in sınıf olarak geride bıraktığı belediyeler:
Yenişehir’e baktığımızda sadece Kınık, Boyalıca, Elbeyli, Zeytinbağı, Çeltikçi, Ovazaltı, Yeşilova, Yalıntaş, Tatkavaklı, Tepeköy, Göynükbelen, Karıncalı, Çakırcalı, Narlıca, Sölöz, Yenisölöz, Yenice, Cerrah, Yeniköy gibi küçük belde belediyeleriyle Orhaneli, Keles ve Harmancık gibi Bursa’nın en az gelişmiş belediyelerini geride bıraktığı görülebiliyor. Bursa’da bunların dışında kalan tüm belediyeler Yenişehir’den daha üst sınıflarda.
(Yenisehir.com / Ters Köşe)