Efes Pilsen üretimini nereye kaydıracak?
Lüleburgaz fabrikasını kapatarak üretimi başka tesislere kaydırma kararı alan Anadolu Efes’in bu kararı Yenişehir’de atıl durumda bulunan tesisleri hareketlendirecek mi?
Anadolu Efes’in, Lüleburgaz’daki fabrikasını kapatma kararı alarak üretimi başka tesislere kaydırma kararı alması şirketin Yenişehir’deki tesisleri için umut ışığı oldu. Lüleburgaz fabrikasında bira üretim faaliyetlerini durdurma kararı alan şirket tesislerini dağıtım ve lojistik faaliyetleri için kullanacak.
ÜRETİM BAŞKA TESİSLERE KAYDIRILACAK
Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada “ Türkiye’de toplam kurulu kapasite içinde yüzde 8 payla en düşük kapasiteye sahip Lüleburgaz fabrikasındaki üretim faaliyetleri diğer fabrikalara kaydırılacak, şirketimiz verimliliğini artıracak ve sürdürülebilir büyümesine devam edecektir” denildi. Anadolu Efes, Türkiye’deki üretim operasyonlarına İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’daki bira, Afyon ve Konya/Çumra’daki malt fabrikaları ile Bilecik/Pazaryeri’ndeki şerbetçiotu işleme tesisiyle devam edeceğini açıkladı. Açıklamada, “İnsan kaynağımız ile ilgili alacağımız kararlar son değerlendirme aşamasında olup, Lüleburgaz Fabrikası’ndaki çalışanlarımızın öncelikli olarak diğer lokasyonlarımızda bulunan açık pozisyonlara kaydırılma olasılığı değerlendirilecektir” denildi.
8.5 MİLYON LİRA ÖDENMİŞTİ
Koç Grubu’na bağlı Tat Konserve’nin Yenişehir’deki fabrikasını Anadolu Efes 2010 yılında satın almıştı. Anadolu Efes, bu satın alma için 8.5 milyon lira ödemişti.
Anadolu Efes’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, şirket Yönetim Kurulu tarafından Bursa Yenişehir’de yer alan Tat Konserve ve Sanayii A.Ş.’ye ait gayrimenkulün tamamının 8 milyon 50 bin lira bedelle satın alınmasına karar verildiği belirtilmişti.
HALK DESTEĞİ YÜZDE 78
Tat Konserve’nin Yenişehir’deki fabrikasını Anadolu Efes’in alması sektörü yakından takip edenler için büyük bir sürpriz olmazken, bölgede şerbetçi otu ve arpa ekiminin artması bekleniyordu. Ancak şirket Yenişehir’de yaptığı yatırımı bir türlü faal duruma geçiremedi. Yenişehir’de yapılan çeşitli araştırmalarda halkın %78’inin tesisin Yenişehir’de üretim yapmasına sıcak baktığı sonucu çıkmıştı.
TAT 1989 YILINDA ALMIŞTI
Tat Konserve, Yenişehir’deki fabrikasını 1989 yılında Unilever’den almıştı. Yıllarca bölgedeki domates üretiminin en büyük alıcısı olan Tat, fabrikanın verimsiz hale gelmesi ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle 2005 yılında kapatma kararı almıştı. Yenişehir fabrikasının yerine 2007 senesinde İzmir Torbalı fabrikası faaliyete alınmıştı. Tat’ın fabrikası yaklaşık 5 senedir atıl durumda bulunuyordu.
hemen imza kampanyasi baslatirlar.efes buraya gelirse bedavaya isci calistiramaz zati muhteremler…birileromi masa olarsk tutar ilk omzayida ona attitirlar…bu milletten bi cacik olmaz
alkol diye çok kişi karşı çıkıyor bu yatırıma. sanki fabrika buraya yapılınca yenişehir halkı alkolik olacak. burada yapılmasa başka yerde yapılsa alkol içen gene içecek. En azından işsizler için bir kaynak olur. Bence faaliyete geçsin.
çikulota fab olsa işçiler çikulota mı yiyecek çok yanlış bir düşünçe bira fab kurulsun ne sakıncası olur ilçemiz kalkınır köylümüz kalkınır işsizler iş bulur hem bira fabrikası yok diye içilmiyormu
Alkol hassas bir konu. Sonuçları hiç tahmin edilmeyecek boyutlarda büyük olabiliyor. Üreten kişiler içmek durumunda değil elbette ancak alkolü içen gibi içmesine aracılık eden herkes ortaya çıkan sonuca dahildir. Günahından pay alır. Neden farklı üretim tesisi değil de alkol? Neden Osmanlı’nın Başkenti Yenişehir tabelasının hemen yanına kurulan fabrika. İlçem mahvolmuş halde. Batıda, Bursa gibi bir ile bağlı ancak Doğu Anadolu’daki köylerle aynı muameleyi görüyor. Çok yazık. Aldığı göçlerle halkına, birbirinden kötü yapıtlarınızla Osmanlının başkentine yazık..