“GÜMÇED çevreye zarar veriyor”
GÜMÇED’in Akros Çimento’ya karşı açtığı davadan vazgeçmesi Bursa’daki diğer çevre örgütlerinin tepkisine neden oldu.
Akros Çimento’nun kurulmasına karşı mücadele ediyor iddiasını yıllardır sürdüren GÜMÇED (Güney Marmara Doğal Ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği) Başkanı Adnan Önürmen, açtığı davadan feragat etti. Karar, Bursa çevre örgütleri ve çevre dostu kişilerin sert tepkisine neden oldu.
GÜMÇED’ in davadan çekilmesiyle dava düştü ancak değişen bir şey olmadı. Bursa Barosu’nun aynı konuda açtığı ve kazandığı dava halen yürürlükte.
Yapılan açıklamalarda; bu olayın GÜMÇED’in ilk sabıkası olmadığı vurgulandı ve geçmişte de kuruluş nedenleri ve söyledikleriyle olan çelişkisi örneklerle anlatıldı.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Nilüfer Kent Konseyi, DOĞADER – Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği ve Marmara Çevre Platformu Bursa Bileşenleri yaptıkları basın açıklamasında “GÜMÇED davadan feragat etti, Akros’un önü açıldı” haberine şaşırmadıklarını belirtti.
“BİZ GÜMÇED’İ BİLİYORUZ”
Açıklamada; “Bizler GÜMÇED ‘i (Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği) iyi biliyoruz. GÜMÇED ’in Bursa Yeşilşehir (Yasemin park) konutları davasından çekilerek davanın düşmesine neden olduğunu biliyoruz. 2006’da Uluabat Gölü kıyısına yasadışı çeltik ekimine karşı giriştiğimiz mücadelemiz sırasında yaşadıklarımızdan biliyoruz. GÜMÇED ’i 2008’de Yenişehir’in Burcun köyündeki ÇED toplantısından tanıyoruz. 2009’da Mustafakemalpaşa’nın Çördük köyündeki atık yakma tesisi mücadelesinde bir kez bile yer almadığı halde basına tüm mücadeleyi GÜMÇED ’in yürüttüğü şeklinde verdikleri tümüyle yalan ve yanlış olan açıklamalardan tanıyoruz. “ denildi.
Açıklamada, 2008 yılında Akros Çimento Fabrikası için yapılan ÇED-Çevre Etki Değerlendirme toplantısında. Köylülerin kendilerine karşı takındıkları tavrın arka planında da Gümçed olduğunun sonradan anlaşıldığını belirten çevre kuruluşları, aldıkları tepkinin gerçek nedenini şöyle anlattılar:
“KÖYLÜLERİ GÜMÇED YANILTTI”
“GÜMÇED yetkilileri çimento fabrikasının aleyhine yörede çalışma yürütmüşler. Köylülerin bize söylendiği şekliyle anlatırsak, köylüler, GÜMÇED’ in bölgede kendine rakip çıkmasını istemeyen Bursa’da kurulu bulunan bir çimento fabrikasından (bu günlerde yerel basında yer aldığı gibi o zamanki parayla) 5 milyar TL para aldığını ve hatta bu çimento fabrikasının arabalarıyla köye gelip gittiklerini öğrenmiş. Bu durum ortaya çıktıktan sonra fabrika yapılmasına karşı olan köylüler de aldatıldıklarını hissedip karşı yöne geçerek fabrikanın yapılması yönünde destek vermeye başlamışlar. Yöredeki çevre köylere de bu durum yayılmış.
“GÜMÇED’İ DAHA ÖNCE UYARDIK”
Burcun’daki ÇED toplantısından sonra köylünün çimento fabrikasını destekleyen davranışının temelinde GÜMÇED olduğunu bildiğimiz halde bunu dışarı yansıtmadık.
GÜMÇED yetkililerinin bir daha böyle davranışlar içinde olmayacağını düşündük. Ancak GÜMÇED bu tarihten sonra da çevre etiğine sığmayan davranışlar içinde olduğunu gördük. En son bir yıl önce GÜMÇED yetkililerini bir toplantıya çağırarak bu davranışlarından dolayı sözlü olarak uyarmıştık. O gün, çimento fabrikasından 5 milyar TL bağış aldıklarını kabul ederek ve ne var ki bunda demişlerdi. Son olarak GÜMÇED’ in Burcun’da açtığı ve kazandığı davadan 15 Temmuz 2010 tarihi itibariyle geri çekilmesi bizler için bardağı taşıran damla oldu. Geçmişinde de Yeşilşehir davasından çekilerek davanın düşmesine neden olan GÜMÇED’ in Burcun’daki benzer davranışını halkımızın değerlendirmesine bırakıyoruz.
“TESİSİN RAKİPLERİNDEN PARA ALDILAR”
Basın açıklamasında Gümçed’e yöneltilen suçlamalar bununla da sınırlı değil. Açıklamada, Gümçed için “Kendini çevreci olarak nitelendiren bir derneğin ticari piyasaların oyuncağı haline gelip kurulması planlanan tesisin rakiplerinden para alarak “sözde çevre mücadelesi” vermesinin hem yöre insanına hem de çevre hareketine ne kadar büyük zarar verdiğini halkımızın dikkatini çekiyoruz. Halkla her zaman yan yana omuz omuza olmuş biz yaşam savunucularını, Burcun köylüleri ile kargaşa aşamasına getiren GÜMÇED ‘in küçük ve basit çıkar hesapları olmuştur. “deniliyor.
“GÜMÇED’İN ÇEKİLMESİ HUKUKSAL ENGELİ KALDIRMADI”
Yapılan açıklamada Gümçed’in davadan feragat etmesinin önemli olmadığı da vurgulandı. “GÜMÇED’ in davadan çekilmesiyle dava düştü ancak değişen bir şey olmadı. Bursa Barosu’nun aynı konuda açtığı ve kazandığı dava halen yürürlükte olduğu için çimento fabrikasının kurulmasına karşı hukuksal engel halen sürüyor olması büyük bir şans olarak değerlendiriyoruz. Ancak GÜMÇED yönetimi bu kararıyla bir kez daha çevre hareketini baltalamıştır.” Denildikten sonra, Gümçed Bursa merkez yönetiminin çevre etiğine aykırı uygulamaları kınandı GÜMÇED’in artık GÜM-ÇEK olduğu vurgulandı.
Ayrıntı Gazetesi