HALKIN YÜRÜYÜŞÜ
19 Mayıs günü Yenişehir´de 19 Mayıs coşkusunu vatandaşlar daha içten hissetti. Eskiden çocuklarını yürürken izleyen anneler, babalar ellerinde bayraklarıyla kendileri yürüdü.
Yasağa rağmen halkın katılımıyla saat 16.00´da şarkılar eşliğinde başlayan kutlama Derviş Eroğlu Bulvarı´nda Atatürk Anıtı´na kadar süren yürüyüşle devam etti. Yağmur, kutlamaların erken bitmesine neden olsa da bu katılım başlangıç için güzel bir örnektir. Önümüzdeki ulusal bayramları sivil toplum örgütleri daha geniş bir katılım ve daha organize bir biçimde kutlayacaklardır.
Cingil´in yürüyüşü
Benim polisim, benim sendikam, benim basınım, benim zenginim, benim yargım, benim memurum, benim işçim, benim 1 Mayısım… derken Yenişehir´de ise benim 19 Mayısım diyen Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil alternatif 19 Mayıs kutlaması yapmaya kalkıştı.
Cingil 16.00´da halkın katılımıyla başlayan yürüyüşe katılamıdı. Yenişehir´i yöneten Cingil Yenişehirliler´le yürüyemedi. Yenişehir Belediyesi halkın organize ettiği yürüyüşe karşılık 20.30´da ayrı bir yürüyüşün yapılacağını duyurdu.
Duyurulan yürüyüş de yapılamadı. Cingil´in yürüyüşü gerçekleşmedi.
İsteyince oluyormuş
Yazımın başında da bahsetmiştim,
İllerde ve ilçelerde de Atatürk Anıtlarına sadece Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü´nün çelenk koyabileceği açıklanmıştı. Bu yıl Yenişehir´de siyasi partiler, sendikalar, kamu yararına çalışan dernekler Anıtlara çelenk koyamadı. Türkiye´nin birçok ilinde muhalefet partileri bu yasağa tepki olarak çelenklerini Anıtlara koydular. Çelenkler bir süre sonra indirilse de gereken mesajın verilmesi için gerek yapıldı. Yenişehir´den bunu yapabilen siyasi parti çıkmadı.
Ancak Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir Şubesi bu yasağı deldi. 19 Mayıs kutlamalarının ardından Derneğe ait çelenk Anıt önüne koyuldu. Çelenk Polisin uyarılarına rağmen 2 saate yakın anıt önünde kaldı. Ardından tepki yeterli görülerek çelenk dernek üyeleri tarafından kaldırıldı.
Kameraman polis
Saat 16.00´da halkın katılımıyla başlayan 19 Mayıs yürüyüşünde gözüme takılan bir başka şey ise bir polis memurunun elindeki kamerayla kalabalığı çekmesiydi.
Polis memurunun arkasından yaklaşan 10 yaşlarındaki bir kız çocuğunun elindeki cep telefonuyla memurun fotoğrafını çekmesi o yaştaki çocuktan beklenmeyecek bir tepkiydi.
Son söz
19 Mayıs gibi ulusal bayramların kutlanmasını zorlaştıranlara, Atatürk Anıtına çelenk dahi koyulmasına izin vermeyenlere teşekkür ediyorum…
Siz 19 Mayısları yasakladınız belki ama,
İznik yolundan heykel meydanına doğru yürüyen kalabalığa evinin balkonundan el sallayan, alkış tutan, hem de hıçkıra hıçkıra ağlayan yaşlı çiftin gözyaşlarını hediye ettiniz.