“İnternet sansürü paket haline getiriliyor”
Genel Merkezi Yenişehir’de bulunan, İnternet Yayıncıları Derneği İYAD Başkanvekili Erhan Tezakar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nca (BTK) hazırlanan ve 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” Türkiye’deki internet sansürünün resmi bir paket haline getirildiğinin kanıtı olduğunu söyledi.
Tezakar, yaptığı basın açıklamasında; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’in 5 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı basın toplantısındaki açıklamaları bu uygulamanın gerçek amaçlarını ve özünü ortaya koymaktan uzak olduğunu belirtti.
Sayın Acarer bunun bir sansür değil vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler doğrultusunda oluşturulmuş güvenlik paketleri olduğunu savunmaktadır. Ancak gerçek şudur ki hâlihazırda internet servis sağlayıcılar, işletim sistemleri veya internetten bulunabilen ücretsiz yazılımlar sayesinde isteyen kullanıcıların internet bağlantılarını zararlı sitelerden koruması mümkün olabilmektedir.
Basın açıklamasında Sayın Acarer’e yöneltilen “Ailelerin seçebileceği internet filtreleme sistemleri mevcutken neden yeni bir sistemin hazırlanmasına gerek duyuldu?” şeklindeki soruya verdiği cevapta sunulan hizmetlerin büyük bir çoğunluğunun ücretli olmasından dolayı BTK’nın böyle bir uygulamaya gittiğini ifade etmiştir.
BTK gerçekten Türk halkının cebini düşünüyorsa öncelikle internetin ucuzlaması için çalışmalıdır. Türkiye ne yazık ki internet hızı ve ücretlendirmesi hesaplandığında dünyanın en pahalı internet tarifelerinin arasına girmektedir.
BTK tarafından yapılan açıklamada yeni düzenlemeyle internet kullanıcılarının dört güvenlik paketinden birini seçmek zorunda oldukları ifade edildi. Bunların Çocuk profili, aile profili, yurtiçi profili olarak istenmeyen sitelere girilmesini engellediği açıklanırken, Standart profil ise “Kullanıcının erişebileceği İnternet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı, mevcut (şu anki) İnternet’e erişim sağlanan profili ifade etmektedir.” Denildi.
Bu noktada sorulması gereken çok önemli bir soru var: “Güvenli kullanım paketlerinden Çocuk, Aile ve Yurtiçi profillerini kendi isteğiyle ve belli sitelerden korunma amaçlı seçen bir kullanıcıya verilen özgürlük Standart paket kullanıcılarına da verilecek midir?
Yani Sayın Acarer’in ifade ettiği gibi “İnternet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı” bir paket olarak Standart paket uygulamasını seçen internet kullanıcıları istedikleri her tür içeriğe özgürce ulaşabilecekler midir? Yoksa sansür bir koldan bu güne kadar devam ettiği gibi sürecek, diğer bir koldan da paket olarak Türkiye’deki internet kullanıcılarına dayatılacak mıdır?