İNTİHARIN SORUMLUSU KİMLER?
Geçtiğimiz hafta Yenişehir’in “güzide” gazetelerinde Ayaz Köyü’nde yaşanan ve ölümle sonuçlanan bir intihar olayından bahsediliyordu.
Haberlerde “Bazı psikolojik sorunları olduğu bilinen ve Ayaz köy kahvehanesini işleten 46 yaşındaki Bilal Ersöz’ün köydeki bir depoda kendini asmış bir vaziyette bulunduğu” konu ediliyordu.
Evli ve 4 çocuk babası olan Bilal Ersöz isimli şahsın intihar nedeninin bilinmediği, saat 15.00 civarında cesedinin bulunarak Yenişehir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü ve ne ilginçtir ki şahsın daha önce iki kez intihara teşebbüs ettiği gibi detayların atlanmadığı haberlerde asıl üzerinde durulması gereken konu işlenmemiş ve asıl sorulması gereken sorular sorulmamıştı.
Şaşırdığımız ve hayal kırıklığına uğradığımız söylenemez. Çünkü zaten “Ayrıntı”ları yakalayabildiğiniz ölçüde farklı olabilirsiniz. Madem ki farklı olmak ve ayrıntılarla uğraşmak gibi bir misyonumuz var; kamu yararlılığı taşıyan bir haberde asıl sorulması gerekenleri biz soralım…
İntihar girişimi başarısız olan bir kişiye kim sahip çıkmalıdır?
Detaylardan anlaşıldığı kadarıyla şahsın geçmişte iki kez intihar girişimi olmuş. Bu gibi durumlarda merak edilmesi gereken asıl konu şahsın önceki intihar girişimleri sonrasında ilgili kurumlarca psikolojik desteğe tabi tutulup tutlumadığıdır. Ölen şahsa geçmiş intihar teşebbüsleri sonrasında İl veya İlçe sağlık Müdürlüğü tarafından bir destek verilmiş midir? Desteği geçtik, bütün köyün intihar etmeye meyilli olduğunu bildiği bir şahıstan devletin haberi var mıdır? Şahısla ilgili herhangibir kayıt oluşturulmuş mudur? Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı ne iş yapar? Valiliğin, Kaymakamlığın, Muhtarlığın, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu açıkça bilinen bir kişiyle ilgili sorumlulukları nelerdir? Sosyal Devlet, Sosyal Belediyecilik gibi kavramlar neden hep lafta kalır? Bilmem hangi köyün futbol takımına forma yaptırılması Yenişehir Belediye Başkanı’nı ilgilendirir de, neden Ayaz Köyü’nde psikolojik desteğe ihtiyacı olan bir yurttaşın varlığı gözlerden kaçar? Yöneticilik köy köy gezip köylere parke taşı göndermekle övünmek midir sadece? Habercilik sadece olmuşları mı yazmaktır?
(Yenisehir.com – Ters Köşe / Özel Haber)