İYAD’DAN ARINÇ’A TEPKİ
Merkezi Yenişehir’de bulunan İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD), Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın internet medyasıyla ilgili yapılacak yeni düzenleme konusunda yaptığı açıklamaları eleştiren bir açıklama yaptı. Açıklamada internet medyasının da bağımlı hale getirilmek istendiği vurgulandı.
AKP iktidarı yazılı ve görsel medyayı kendisine tabii kılarken, son olarak internet medyasına ilişkin de düzenlemelere hız veriyor. Muhalif ve habercilik alanında kayda değer son alan olarak görülebilen ve nispeten özgür bir ortam sunan internete ilişkin AKP iktidarında çıkarılan yasalar ve sansür girişimlerinden sonra şimdi de doğrudan internet medyası hedef alınıyor.
AKP Hükümeti internet haber sitelerine yönelik yasal düzenleme için hazırlıklara başladı. İnternet habercilerine sarı basın kartı olanağı sunması, reklamdan pay verilecek olması ile öne çıkartılan yasal düzenlemenin, denetim boyutu üzerinde pek durulmuyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, internet medyasını Basın Kanunu’nun içine alacak bir düzenleme hazırladıklarını belirterek, bunu Ocak ayına kadar yasalaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Tasarıda neler var?
İnternet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarı Taslağın internet medyasının örgütlü bulunduğu derneklerle işbirliği halinde hazırlandığını belirten Arınç “Bu portallarda çalışanlar sarı basın kartı sahibi olacaklar. Bunlar, belki reklam ve ilan gelirlerinden istifade edecekler. Mevkutelerde veya basında gazete, gazeteci ne demek ise basın kartı için hangi şartlar gerekiyorsa, bunun sağladığı avantajlardan, imkanlardan nasıl istifade edilecekse, Basın Kanunu’nun uyarıları, müeyyideleri aynı şekilde internette haber portalları için de geçerli olacak.” derken, tasarıda internet haber siteleri, belirtilen zorunlu bilgileri kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında bulundurmak zorunda.
İnternet haber siteleri yayınladıkları haberleri bir yıl muhafaza edip, gerektiğinde talep eden yetkili mercilere teslim edecek. Herhangi bir sebeple soruşturulan bir yazı söz konusu ise soruşturulan yayının kaydının saklanması zorunlu olacak. Yazılara ilişkin tekzip ya da düzeltmeler bir hafta süre ile yayınlanacak. Eğer tekzip yayınlanmazsa, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere, söz konusu yazının kanun kapsamında faaliyet gösteren farklı iki internet haber sitesinde yayınlanması kararı alınabilecek.
Reklam ve ilan geliri kıskacı
Basın Kanunu’nun yayın durdurma müeyyidesi ile ilgili hükümler internet haber siteleri için uygulanmazken, yayın durdurma müeyyidesi sebeplerinin ortaya çıkması veya yer sağlayıcılık faaliyet belgesinin iptali durumlarında, internet haber siteleri için sağlanan haklar ortadan kalkacak. Haber sitelerinin birbirlerine karşı kullanılmasının önünü açacağına dönük eleştirilerin de yapıldığı yasa taslağının, sarı basın kartı olanağı sunması, reklam ve ilan gelirleri ile ilgili pay boyutları öne çıkarılarak denetim ile ilgili kısmı perdelenmiş oluyor. Büyük bir sermayeye ihtiyaç duyulmadan yapılabilmesinden dolayı alternatif haberciliğin adresi durumuna gelen internet medyası, reklamla kuşatılmaya çalışılıyor.
İnternet Yayıncıları Derneği’nden de Arınç’a tepki
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD) Arınç’ın “tasarıyı internet medyasının örgütlü olduğu derneklerle hazırladık” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
“Ayrıca Arınç’ın internet basınıyla ilgili birden fazla derneğin olduğunu ve taslağın bu derneklerle birlikte hazırlandığı açıklamasını da samimi bulmuyoruz.” diyen İYAD “Evet Türkiye’de internet haberciliğinin bir meslek dalı olarak kabul edilmesi için çalışan birkaç dernek mevcut. Hükümet kendine yakın gördüğü bazı derneklerle kafa kafaya verip taslaklar oluşturuyor. Taslağı tartışmaya açtık deniyor. Olumsuz eleştiri gelmedi deniyor. Arınç, yasayı herkesin beğeneceğini tahmin ediyorum diyor.” derken Arınç’a “Ne zaman ve nerede tartışmaya açtınız? Kimlerin fikrini aldınız? Taslağı birlikte hazırladık dediğiniz derneklerin başkanları veya yöneticileri yüksek ziyaretçisi olan ve hükümete toz kondurmayan sitelerin de sahipleri midir? Amaç bu kişilerin reklam pastalarını Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam gelirleriyle de zenginleştirmek mi?” sorularını yöneltti.
Arınç’ın hükümet adına yaptığı açıklamasında internet haberciliğinin Basın Kanunu’na eklenmesini müjde verircesine yapmasını eleştiren İYAD tarafından “Arınç’ın bunların yanında sıkça kullandığı sorumluluk, yükümlülük, zorunluluk, mecburiyet gibi kelimeleri kullanmak yerine Türkiye’de basın özgürlüğünün nasıl sağlanacağı ve sayıları on binleri bulan yasaklı sitelerle ilgili ne yapılacağını da söylemesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz.” denildi.
Amacın “günden güne daha da bağımlı hale gelen Radyo, Televizyon ve Gazetelerin karşısında her şeye rağmen özgürce durabilen internet medyasını da bağımlı hale getirmek, reklam gelirleri, sarı basın kartı gibi söylemlerle bağımlaştırmak” olduğunu söyleyen İYAD yetkilileri, “Yeni yasal düzenlemelerin internet yayıncılarını kontrol altında tutma amacı gütmeden yapılması gerekiyor.” derken yeni yasanın “5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da olduğu gibi sadece sansürün yöntemlerini içermek yerine internet basınının haklarından bahsetmesinin en önemli şart” olduğunu belirttiler.
Haber: Bursayorum.com