İYAD’dan RTÜK’e suç duyurusu
(A.A-İHA) Merkezi Yenişehir’de bulunan İnternet Yayıncıları Derneği, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin radyo ve televizyonlarda sıkça konu edilerek gizli reklamlarının yapıldığını savundu ve haksız rekabet uyarısı yaptı.
İnternet Yayıncıları Derneği’nin Facebook, Twitter, Youtube ve Google gibi markalaşmış ve ticari gelir elde eden sitelerin isimlerinin doğrudan izleyiciyle paylaşılmak suretiyle gizli reklam desteği aldıklarını savunduğu açıklamasında, Reklam Kurulu’nun programlarda gizli reklamın mevcudiyetinin tespiti ve 4077 Sayılı Kanun gereği cezai işlem yapılmasına karar vermesi gerektiğini ifade etti. Açıklamada “Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun da kendi denetim elemanları aracılığıyla söz konusu yayınların incelenmesini isteyebilir” dendi.
SÖZ KONUSU SİTELERİN GİZLİ REKLAMI YAPILIYOR
İnternet Yayıncıları Derneği Genel Sekreteri Kudret Ulu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Son zamanlarda söz konusu sitelerin özellikle radyo ve televizyon programlarında sık sık gündeme geldiğine şahit oluyoruz. Örneğin bazı programlarda “Facebook’ta şu kampanya başlatıldı veya Twitter’da şu ünlü şunu tweetledi” ya da Youtube’da şu video izlenme rekorları kırdı” gibi ifadelere sıkça rastlıyoruz. Şu unutulmamalıdır ki adı geçen sitelerin her biri milyonlarca dolarlık marka değerine sahip olmakla birlikte ticari kazançları da bulunmaktadır ve birçoğu da ticari faaliyetlerini Türkiye’ye kayıtlı olarak sürdürmektedir”
Ulu ayrıca bu tür gizli reklamların Radyo ve Televizyon Kuruluşları Reklam Yayın İlkeleri ve Usulleri ile Reklam Gelirleri Üst Kurul Paylarının Ödenmesi Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinde ürün veya hizmetlerin programlarda reklam amacı taşıyan şekilde fakat reklam olduğu açıkça belirtilmeden sunulmasının gizli reklam olarak tanımlandığını ve yasaklandığını belirtti.
FRANSA’DA YASAKLANDI
“Birçok radyo ve televizyon yapımcısı ve sunucusunun farkında olmadan bu tür sitelerin reklamını yaptığını düşünüyoruz” diyen Kudret Ulu “Çünkü Türkiye’de henüz internet sitelerinin markalaşarak yüksek cirolar yapabildiği gerçeği henüz kafalarımızda yer etmiş değil.” Şeklinde konuştu.
Bu konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını dile getiren Ulu, amaçlarının benzer alanlarda yayın yapan birçok yerli paylaşım sitesini Facebook ve Twitter gibi markalar karşısında korumak olduğunu ifade etti.
Fransa’da hükümet tarafından alınan bir kararla ülke dahilinde yayın yapan radyo ve televizyonlarda haber içeriği ile doğrudan ilintili olmadığı müddetçe Facebook ve Twitter kelimelerininin yasaklandığını hatırlatan Ulu, bu kararın çok sayıda sosyal ağın var olduğu sanal dünyada Facebook gibi oluşumlara avantaj sağlamasının önüne geçtiğini ve benzer bir kararın Türkiye’de de alınması gerektiğini söyledi.