Kermesler amacına hizmet etmiyor
Çeşitli kuruluşlar, yardım dernekleri veya cemaatlerin organize ettiği kermeslerde yardım toplama esas ve usullerinin uygulanıp uygulanmadığı veya toplanan yardımların yeteri kadar denetlenip denetlenmediği bilinmiyor.
Ne kadar gelir elde ediliyor?
Aydoğdubey İlkokulu’nun bahçesi de son yıllarda adeta kermes noktası olarak tescillenmiş durumda. Kermeslerden biri bittiğinde diğeri başlıyor. Kermesleri organize edenlerin bu etkinliklerden ne kadar gelir elde ettiği bilinmiyor ancak esnaftan yardım amacıyla toplanan ürünlerin yok pahasına satılması esnafı da rahatsız ediyor.
Gıda ürünleri için izin alınıyor mu?
Kermeslerde satılan et döner, tatlı, börek gibi ürünlerin hangi şartlarda üretildiği ve tüketime sunulmasında insan sağlığı açısından bir risk bulunup bulunmadığı merak ediliyor. Daha da önemlisi gıda gibi önemli bir hususta gerekli izinlerinin var olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu.
Esnafın sıkıntısı var
Yenişehir Osmangazi Öğrenci Yurdu tarafından, Aydoğdubey İlkokulu’nun bahçesinde düzenlenen sergi 16-26 Mayıs tarihlerinde yapıldı ve belki de ilk kez bir kermesle ilgili bu kadar çok konuşuldu. Ayrıntı Gazetesi’nin haberine göre kermese ürün vererek katkı veren esnaflar da dahil olmak üzere birçok kişiden eleştiri geldi.
Ücretsiz olarak toplanan ürünlerin yok pahasına satılmasının kimseye yararı yok
Eleştirilerin odağında, esnaftan alınan ürünlerin değerlerinin çok altında bir fiyatla satılması vardı. Esnaflar, “ Biz onları maliyet fiyatlarının çok altında satılsın diye vermedik. Bizlerin satış fiyatlarının biraz altında satılarak amacına hizmet etsin, beklenen gelir elde edilsin istedik. Yapılan iş kafa bulandırdı. İşyerimizde sattığımı ürünler %80 indirimlerle satıldı ve bu kez bizlerin çok büyük karlarla satış yaptığımız gibi bir kanaatin oluşmasına neden olundu” derken eleştirilerin diğer boyutunda, bu kermeslerin amacına hizmet etmediğine dikkat çekildi.
‘Yardımlarımızı doğrudan yapalım’
Bir esnaf, “ hiç kermes falan yapmaya gerek yok. Bizler gereken yardımı direk olarak yapalım ve herkes işin telaşesinden kurtulsun. Hayır amaçlı, ücretsiz olarak verdiğimiz ürünleri yok pahasına satılmasının hiç kimseye faydası yok” diyor.
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz yurt sorumlusu Ahmet Tombul, esnafların şikayetlerini doğrular bir ifade kullandı ve “45 liralık bir ceketi sadece 7,7 liraya satıyoruz” dedi. Tombul’un bu açıklaması bile esnafın hassasiyetinin anlaşılmadığının kanıtı niteliğinde.
Okul bahçesi ‘hayır’ çarşısı oldu
Yenişehir Osmangazi Öğrenci Yurdu’nun ardından başlayan bir diğer kermes ise İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) ait. Hayır Çarşısı adı verilen kermesin amacının “Sıkıntıya düşmüş, yoksulluk içindeki insanlara, gıda ve ihtiyaç malzemeleri yardımı, yetimlere sahip çıkma, su kuyuları açma, barınma ve alt yapı yardımları, iş ve meslek edindirme projelerini gerçekleştirmek” olduğu söyleniyor. Ancak kazanç kapısı haline gelen kermeslerin daha dikkatli denetlenmesinde fayda var.