Dolar 34,6904
Euro 36,7503
Altın 2.961,86
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 15°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Malezya Seyir Defteri’nden

Malezya Seyir Defteri’nden
6 Haziran 2011 02:14
A+
A-

Yemyeşil ormanların yer aldığı, hayvanların ve bitkilerin en görkemli manzarasını sunduğu, çamurlu nehirleri, tropikal iklimiyle şirin mi şirin Malezya modern yüzüyle karşımda duruyordu…
Kuala Lumpur Havaalanı´ndan itibaren, hatta Atatürk Havaalanı´ndan demek daha doĝru olacak, hemen hiç bir şey görmeden şehir merkezine ulaşınca şaşırdım kaldım. Monrail (metro benzeri ulaşım sistemi) istasyonundan dışarı çıkıp şehre baktığımda gün yeni ağarıyordu ve ben tam Petronas Twin Towers denilen İkiz Kuleleri´n önündeydim.
Uykusuz geçen bir gecenin sabahında gördüklerim düşten başka bir şey değildi sanki. Aslında uçak direk başkente inmişti. Uyumanız için her türlü konfor da sağlanmıştı. Ancak rahatlıktan mıdır nedir, yol boyunca bir türlü uyku tutmadı. Keşke uçakta yemek vereceklerine birer uyku hapı dağıtsalardı ya…
Neyse… Kentin en iyi manzaralarını görmek için ziyaretçi akınına uğrayan bir diğer kule de 1996´da açılan Manala Kuala Tower. 421 metrelik duruşu ile baş döndürücü bir etki bırakıyor insanda. Başkent Kuala Lumpur gökdelenlerle donatılmış olsa da yeşil parkların, bahçelerin halen görülebildiği bir şehir.
Masjid Negara, diğer adı ile Ulusal Cami de görülmesi gereken yerler arasında. Tören odaları, kütüphanesi, toplantı salonu, ulusal kahramanlar için yapılmış anıt mezarı ve süs bahçeleri ile diğerlerine göre oldukça farklı.
Bir gün yolunuz buraya düşerse siz siz olun karşınızda gördüğünüz binayı yakın sanmayın. Her şey devasa büyüklükte inşa edildiğinden yakın gibi görünüyor. Varmak istediğiniz yer hep karşınızda duruyor gibi, ancak ne kadar yürüseniz de yol bir türlü bitmiyor. Bir de bakmışınız aradan bir saat geçmiş ve siz hala gideceğiniz yerin etrafında dola- şıyorsunuz.
Malezya, Doğu ve Batı Malezya olmak üzere ikiye ayrılmış. Doğu Malezya dünyanın üçüncü büyük adası üzerinde olup Brunei devleti ile komşu konumda.
Gerek restoranları gerekse dükkânlarından anlaşılacağı üzere Malay, Çin ve Hint kültürleri mozaiğin birer parçası olmuşlar. Ülkenin geneli Müslüman. Ancak bütün dinler büyük bir hoşgörü içinde yaşanmakta. Camilerde, tapınaklarda, kiliselerde bunu hissedebiliyorsunuz.
Kuala Lumpur`daki Chinetown yani Çinlilerin yaşadığı, kültürlerini yaşattığı bölge gezilmeye değer. Alışveriş merkezlerinin modern görünümden biraz uzaklaşıp Çinlilerin geleneksel yaşamını görebileceğiniz bir yer. Daha önce bir Chinetown görmediyseniz Çin´e geldiğiniz duygusuna kapılabilirsiniz. Kuala Lumpur`da yaşayan Çinliler oldukça fazla olduğundan bu bölge günün her saati özellikle de gece oldukça kalabalık. İlaç satan Çinliler, Nepalli tüccarlar korsan cd satıcıları ne isterseniz bulabilirsiniz.
Açık hava restoranları tıpkı Tayland´da olduğu gibi burada da revaçta. Bahsetmek istediğim plastik masa ve sandalyeleri ile müşteriyi karşılayan, plastik tabaklarda yemeklerin sunulduğu yerler. Oldukça sevimsiz bir o kadar da tiksindirici görünse de yemek kokuları insanı yolundan edebiliyor. Sanırım bizdeki tükürük köftesinin tadı gibi çekici geliyor insanlara. Izgara et, deniz ürünleri, pilav tezgahlarda ön sırada yer alıyor. Yemeğin pişirimi, sunumu sokakta yapılıyor. Yani yemeğiniz pişerken seyrediyorsunuz. Aslında görmeseniz daha iyi… Burada yaşayan Hintliler de Çinlilerden geri kalmamışlar. Little India denen yer adı gibi küçük bir Hindistan olmuş. Oralara gitmeden Hint kültürünü tanımak isteyenlere tavsiye edilir. Bu mahallelerin sevdiğim yanı kendine özgü kokularının olması. Tıpkı Kadıköy Balık Pazarı`nda olduğu gibi… (devam edecek)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?