MEŞHUR DEMİRBOĞA KARPUZUNUN HASADI BAŞLADI
Yenişehir Demirboğa Köyü’nde yetiştirilen yerli karpuzlar, renk, lezzet ve koku bakımından ilçenin öne çıkan ürünleri arasında yer alıyor.
Ancak, Demirboğalı köylülerin, pazar bulamaması yüzünden ekim de yıldan yıla azalıyor.
İstanbul, Bursa, Yalova, Gemlik, Orhangazi, İnegöl ve İznik’ten gelen tüccarlara toptan satılan karpuzların, ilçedeki sergilerdeyse perakende satışı yapılıyor. Toptan satışlarda ekili alanın dönümü 2 bin TL’ye, sergilerdeyse kilosu 60 kuruşa alıcı buluyor.
Demirboğa Muhtarı Mustafa Paşay, üretimin her geçen sezon azaldığına dikkat çekti. Paşay, “2016 yılında 100 dönüm alanda karpuz yetiştirirken, 2017 yılında karpuz ekili alanlar 50 dönüme, bu yıl ise 30 dönüme kadar geriledi. Böyle giderse Demirboğa karpuzu unutulacak” dedi.
Sözleşmeli ekim yapılmasıyla pazar sorununun giderilebileceğini ifade eden Paşay, piyasanın dengesiz taleplerine dikkat çekti. Paşay, “Firmalarla ekim sezonu öncesi sözleşme imzalamaktan başka çıkış yolu gözükmüyor. Yenişehir’de birçok üründe giderek yaygınlaşan sözleşmeli ekim modelinin bu alanda da hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Karpuz ekimlerine her yıl nisan ayının 3’üncü haftası başladıklarını ifade eden Muhtar Paşay, ağustos ayının 3’üncü haftasından itibaren hasada geçtiklerini anlattı. Paşay sözlerini şöyle tamamladı: “Yuvarlak biçimli Demirboğa karpuzu, lezzetli ve sulu yapısı ve pembe iç rengiyle beğeni topluyor. Pazar sorunumuza çözüm bulunmasıyla birlikte yeniden eski yıllarda olduğu gibi binlerce dönüm arazide karpuz yetiştirmeye yine başlarız.”