MİLLİ MÜCADELE YILLARINDA YENİŞEHİR
Yenişehir Belediyesi Yerel Gündem 21 ve Yenişehir Kültür-Sanat-Tarih Ve Tanıtım Derneği tarafından ortaklaşa yapılan “Milli Mücadele Yıllarında Yenişehir” adlı panel, Yenişehir’in yeni cazibe merkezi Sinan Paşa Külleyesi Konferans Salonunda yapıldı.
Kurtuluş etkinlikleri kapsamında yapılan paneli, “ Yeni Çizgi” derneğinin başkanı Prof.Dr.Bahri Yıldız yaptı. Panele, Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Mine Akkuş ve Okutman Nergis Sarıtaş konuşmacı olarak katıldı.
Yenişehir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunu Okutman Nergis Sarıtaş, Yenişehir’in kurtuluşunu konuşmadan önce tarihi hakkında kısa bir hatırlatma yaptı ve “Yenişehir, Osmanlı’ya 25 yıl süreyle başkentlik yapmış bir Türk şehridir. İlk hutbe Yenişehir’de Kumluk Camii’nde verilmiştir. Osmanlı’nın ilk sarayı Yenişehir’dedir.” Dedi ve 6 Eylül kurtuluşunun önemini anlattı.
Yenişehir’in 5 kez düşman işgaline uğradığını ve bu nedenle de 5 kez düşmandan kurtarıldığını belirten Sarıtaş, kurtuluş savaşı yıllarında Yenişehir’in tam savaş sahası olduğunu söyledi. Hem karadan gelen Yunan birlikleri hem de Gemlik tarafından gelen desteklerle Yenişehir’in büyük bir işgal ve zulme maruz kaldığını ifade eden Sarıtaş, Yunan ordusunun Yenişehir çevresinde bulunan Rum ve Ermeni köylerinden büyük destek aldığını anlattı. Yapılan 5 işgalden ilk ve son işgallerin çok önemli olduğunun altını çizen Sarıtaş, en çok yıkım yapılan işgalin birinci işgal, en uzun süren işgalin ise son işgal yani 5. işgal olduğunu belirtti.
İşgal yıllarındaki direniş hakkında konuşan, Dr. Mine Akkuş, Yenişehir’in işgale karşı çok önemli bir direniş gösterdiğini söyledi. Kasım 1919’da Yenişehir’de en yaygın köy örgütlenmesinin gerçekleştirildiğini ve 17 köyde müdafaa-i Hukuk cemiyetinin kurulduğunu anlatan Akkuş, Yenişehir Kuvayı milliyesi sadece Yenişehir’de değil çevrede de birçok kahramanlıkların bulunduğunu ifade etti. “ Yenişehir hiçbir dönemde işgale kucağını açmamıştır” diyen Akkuş, İznik’te örgütlenen Abaza çetesiyle mücadeleyi de Yenişehir yerel birliklerinin verdiğini söyledi.
İşgal yılarına ait bilgilerde veren Akkuş, bu dönemde 60 binanın bütünüyle yakılıp yıkıldığını, 165 kişinin kaçırıldığını, 30 kişinin öldürülüp 13 kadının ırzına geçildiğini anlattı ve bütün bu acıların 89 yıl önce 6 Eylül günü sona erdiğini söyledi ve o dönemde mücadele eden herkesi büyük bir minnetle anıyor ve şükranlarımızı sunuyoruz dedi.