Dolar 34,6475
Euro 36,3483
Altın 2.925,68
BİST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 10°C
Az Bulutlu
Bursa
10°C
Az Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 16°C

Muhtarlara afet riski kanunu anlatıldı

Muhtarlara afet riski kanunu anlatıldı
28 Kasım 2013 10:08
A+
A-

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında 6306 Sayılı Kanun yapılan bir sunumla mahalle ve köy muhtarlarına anlatıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdür Vekili Bayram Okumuş’un sunumunu yaptığı 6306 Sayılı Kanun bilgilendirme toplantısına Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Daire Amirleri, köy ve mahalle muhtarları ile basın mensupları katıldı.

Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdür Vekili Bayram Okumuş yaptığı sunumda 6306 Sayılı Kanunun amacının afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek olduğunu ifade etti.

Risk tespiti lisanslı kuruluşlarca yapılır

Bayram Okumuş “Riskli yapıların tespiti öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Bakanlığa veya İdareye (Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyesi) bildirilir. Şu anda Bursa’da içlerinde Uludağ Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri odasının da bulunduğu 15 tane Bakanlıkça lisanslandırılmış kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde ilan edildiği gibi Belediyemizden de temin edilebilir. Kısaca Kentsel Dönüşümün ilk adımında yaşadığınız binanın ister tek katlı bir konut olsun isterse çok katlı yapının bir dairesinde oturun risk tespitini lisanslandırılmış kuruluşlara yaptırmanız gerekmektedir.

Kanunda risk tespiti yaptırmak zorunlu değil

Bu risk tespitini yaptırmak zorunda değilsiniz elbette, kanunda böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır, ancak konutunuzu tanımıyor, bilmiyorsanız ve şüpheleniyorsanız, ailenizle beraber güvenli ve huzurlu yaşamak için risk tespiti yaptırmanız uygun olacaktır. Çok katlı ve birden fazla hissedarı olan yapılarda maliklerden bir tanesinin müracaatı yeterli olacaktır. Böyle bir durumda risk tespitini yaptırmak isteyen malike diğer malik veya maliklerin engel olması durumunda, riskli binanın tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılabilecektir. Riskli olarak tespit edilen binalar Tapu Müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kütüğüne işlenecektir. Malikler, Tapu Müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren (15) gün içinde, Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz edebilirler” dedi.

Riskli bina raporu uygun görülürse yıkım süreci başlar

Bayram Okumuş sunumunun devamında, riskli bina tespitine yapılan itirazların 4’ü Üniversitelerce ve 3’ü Bakanlıkça belirlenen ve 7 üyeden oluşan Teknik Heyetin inceleyeceğini, ayrıca Teknik Heyetin, riskli bina raporunu uygun bulması halinde rapor kesinleşerek ve yıkım süreci başlayacağını sözlerine ekledi. İtiraz sonucunda binanın riskli olmadığına karar verilmesi halinde ise tapuya konulan şerhin kaldırılacağını ifade etti.

Vatandaşın hayat hakkının gözetilmesi söz konusu

Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdür Vekili Bayram Okumuş “Kanuna göre riskli alanlardaki yapılar ile riskli yapılara verilen elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri durdurulabilecektir. Burada amaç, vatandaşı mağdur etmek değil, tam aksine can güvenliği bakımından, vatandaşın riskli olan bir binada oturmasına engel olmaktır. Yani, vatandaşın hayat hakkının gözetilmesi söz konusudur. Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecek, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilecektir.

Verilen süre içinde riskli binayı terk etmek gerekir

Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli olduğu kesinleşen binaların yıktırılması Kanunun emredici hükmüdür. Yıkım konusunda maliklerce herhangi bir karar alınmasına veya anlaşma sağlanmasına gerek yoktur. Riskli binanın yıktırılması için maliklere verilen süreler içerisinde riskli binayı tahliye etmeyen malik veya kiracılar Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne bildirilir. Kanun’a göre, riskli binaların sicilinde bulunan aynî ve şahsî haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh (meselâ ipotek hakkı), riskli bina yıktırıldıktan sonra hisseler üzerinde devam edecektir. Bu yüzden, üzerinde ipotek olması riskli binanın yıktırılmasına engel teşkil etmeyecektir.

18 aya kadar kira yardımı mümkün

Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında veya riskli binalarda yaşayan vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak veya bankalardan kullanılacak kredilere faiz desteği sağlanacaktır. Ayrıca, Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktır.

Alo 181 hattından bilgi alınabilir

Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir. Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir. Kira yardımı almak veya faiz desteğinden yararlanmak için maliklerin kendi aralarında anlaşma yapması şartı bulunmamaktadır. Kanun’un uygulanması ile ilgili en doğru bilgiler Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile Alo 181 hattından alınabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?