ÖĞRENCİLERİNE EBRU SANATINI ÖĞRETİYOR
Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi Resim Öğretmeni Fatma Süeda Mahtav, ebru sanatını sevdirmek amacıyla ebru derslerine başladı.
Batı’da Türkler’in milli sanatı olarak bilinen ebru sanatının ülkemizde bir dönem unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Mahtav “Bu nedenle yeni nesile bu sanatısevdirmek ve inceliklerini öğretmek amacıyla derslerimde bu sanata ağırlık verdim” dedi.
Mahtav, ebru sanatı hakkında şu bilgileri verdi: “Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kağıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır.Batıda ebru “Türk Kağıdı” ya da “mermer kağıt” olarak adlandırılmaktadır. Ebru, geven otunun özsuyundan elde edilen kitre veya deniz kadayıfı bitkisi (kerajin) ile kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılarak suyun dibine çökmeyecek hale getirilen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin olduğu gibi ya da biz adı verilen metal uçlu bir aletle müdahale edilerek bir kağıda geçirilmesi yoluyla yapılır. Osmanlı döneminde başlıbaşına bir sanat ve iş kolu olan ebruculuk, 20.yüzyıl başlarına gelindiğinde unutulma noktasına gelmiştir. Bu sanatın tekrar hayat kazanması, ebru sanatına ‘çiçekli ebru’yu geliştiren büyük sanatçı Necmeddin Okyay sayesinde olmuştur. Okyay’dan sonraki büyük merhale Mustafa Düzgünman’dır.
….. YALAN EBRU FALAN YAPMADIK GÖRÜNTÜ OLSUN DİYE FOTO ÇEKTİLER 😀
güldüm 😀 😀
güldüm 😀 😀