Dolar 34,6904
Euro 36,7503
Altın 2.961,86
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 14°C
Çok Bulutlu
Bursa
14°C
Çok Bulutlu
Paz 12°C
Pts 10°C
Sal 10°C
Çar 12°C

“Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda Yenişehir”

Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir Belediyesi, İ.O. Meslek Yüksekokulu ve Yenişehir Kültür-Sanat-Tarih ve Tanıtım Derneği tarafından düzenlenen “ Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Yenişehir” konulu panel, geçen hafta Yenişehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.

“Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda Yenişehir”
10 Nisan 2011 21:55
A+
A-

Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir Belediyesi, İ.O. Meslek Yüksekokulu ve Yenişehir Kültür-Sanat-Tarih ve Tanıtım Derneği tarafından düzenlenen “ Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Yenişehir” konulu panel, geçen hafta Yenişehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.

Panele, Kaymakam Samet Ercoşkun, Belediye Başkanı Bülent Cingil’in yanı sıra siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

İ.O Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bahri Yıldız’ın yönettiği panelde konuşan Prof. Dr. Enver Konukçu, “Orhangazi’nin oğlu Süleyman Paşa” konulu konuşması ile Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ise “ Payitaht Yenişehir” başlıklı konuşmasıyla büyük ilgi odağı oldu.

Konuşmacılar, Yenişehir’in Osman Bey tarafından kurulmuş ilk Osmanlı şehri olduğu konusunda herhangi bir tereddüt olmadığını ve gerek seyahatnameler gerekse tarihi kaynakların bunu doğruladığını söylediler. Ayrıca, Yenişehir’in geçici bir şehir olarak inşa edilmediğini, Osman Bey’in gerek Bursa’nın alınmasında gerekse İznik’in alınmasında Yenişehir’de olduğunu ve tüm planların Yenişehir’de yapıldığını anlattılar.

Konuşmacılar, “Neden Yenişehir?” sorusunu cevaplandırırken de, “Yenişehir o tarihlerde de başta İpek Yolu olmak üzere birden fazla yolun kesiştiği bir yer. Bursa, İnegöl ve İznik’in alınması için de çok önemli bir merkez. O nedenle Yenişehir. Yenişehir bugün de bu yolların kesiştiği nokta olması nedeniyle önemini koruyor. Bu nedenle havaalanı Yenişehir için çok önemli.” derken bir başka noktaya da dikkat çekiyorlar: “Karamanoğulları, Timur ve sonraki dönemlerde Yunanlılar tarafından yapılan tahribatlar olmasaydı, şanssızlıklar yaşanmasaydı da Yenişehir’de yapılan Osmanlı eserleri günümüze kadar gelebilseydi.”

Konuşmacıların belirttiği bir diğer nokta da Yenişehir tarihinin bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarılmasının gerektiği oldu. Yenişehir tarihinin aydınlatılmasının, Osmanlı kuruluşunun aydınlatılması anlamına geleceğini anlatan konuşmacılar, Yenişehir Ovası’nın has arazi olarak adlandırıldığını, saray önü ve saray hamamı ifadelerinin buradan çıktığını belittiler.

Yaklaşık 2 saat süren konuşmaların ardından, panelistler dinleyici sorularını cevaplandırdı. Kaymakam Samet Ercoşkun tarafından konuşmacılara çini tabak hediye edilirken, Belediye Başkanı Bülent Cingil tarafından plaket verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?