Dolar 34,5874
Euro 36,1843
Altın 2.967,45
BİST 9.622,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 9°C
Az Bulutlu
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C

Restorasyon sırasında tarihi kemer yıkıldı

Restorasyon sırasında tarihi kemer yıkıldı
5 Kasım 2015 07:48
A+
A-

Lefke Kapı’da sürdürülen restorasyon çalışmalarında, Hadrianus dönemine (117-138) ait kapının kemeri hilti ile yıkıldı.

İznik Lefke Kapı’da devam eden restorasyon kapsamında, tarihi kapının üst kısmındaki kemer, tehlike arz ettiği gerekçesiyle yıkıldı. Restorasyon çalışmalarını yürüten mimarlık firması yetkilileri, tarihi kemerin orijinal olmadığını, 1980 yılında örüldüğünü ve üzerinin beton sıvayla  kaplandığını savundu. Yetkililer tarafından tehlike arz ettiği belirtilen kemer, şu anda yeniden yapılıyor. Kemerin içinin moloz yığınlarıyla doldurulmuş olduğunu, üstünün çatlak olduğunu ve tehlike arz ettiğini belirten firma yetkilileri, 2.5 metre genişliğindeki kemerin daha önceden günümüz beton harcıyla örüldüğünü iddia etti. İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan da, daha önce aslına uygun yapılmamış olan kısmın sökülerek orijinaline uygun biçimde yeniden yapılacağını açıkladı. Restorasyonu yürüten ve denetleyen yetkililerden konuyla ilgili bilgi alan Kaymakam, yapılan işlemin projede “söküm, çatlak onarım ve yerine koyma” olarak yer aldığını belirtti.

20 yılı aşkın süre İznik’te müze müdürlüğü yapmış olan Taylan Sevil ise, tarihi kemerin orijinal olduğunu ve beton harcın tedbir amaçlı uygulandığını iddia etti. Taylan Sevil, beton harcın yağmur izolasyonu olduğunu, harcın ve tuğlaların etkilenmemesi için uygulandığını belirtti. Ayrıca bu tür uygulamaları İznik’teki başka tarihi yapıların üzerinde de görmenin mümkün olduğunu söyledi.

İznik Lefke Kapı, İmparator Hadrianus (117-138) adına zafer kapısı olarak inşa edilmişti. 31 Temmuz 2014 tarihinde restorasyonuna başlanan tarihi kapının 4 Eylül 2015 tarihinde teslim edilmesi bekleniyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1.739.000 TL bedelle mimarlık firmasına ihale ettiği restorasyon çalışmaları, günü geçmesine rağmen hâlen tamamlanamadı.

haber: aktüel arkeoloji

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?