Romanlar eşitlik ve 8 Nisan için yürüdü
Yenişehir Romanlar Derneği, Yılmaz Mahallesi’nden Atatürk Anıtına kadar yürüdü. Alanı dolduran yüzlerce kişi önce İstiklal Marşı okudu sonra çelenk koydu. Burada yapılan açıklamalarda, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekten duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.
Yenişehir Romanlar Derneği, Yılmaz Mahallesi’nden Atatürk Anıtına kadar yürüdü. Alanı dolduran yüzlerce kişi önce İstiklal Marşı okudu sonra çelenk koydu. Burada yapılan açıklamalarda, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekten duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Beraberinde getirdikleri pankartlara, tepkilerini yansıttılar. Roman açılımının içinin doldurulmasını istediler, belediyeye olan su borçları nedeniyle icraya verilmekten şikâyet ettiler ve 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutladılar.
“Nevzat Canlı biz İstiklal Marşı’nı okumayı gayet iyi biliyoruz.” yazılı pankart ile neyin anlatılmak istendiği ise sonra anlaşıldı. AKP Belediye Meclis üyesi Nevzat Canlı, Belediye Başkanlığına vekâlet ettiği günlerde roman vatandaşlara ‘ Sizin içinizde İstiklal Marşı’nı söylemeyi bilen var mı?’ diye sorduğu anlaşıldı.
Protestodan Belediye Başkanı Bülent Cingil de payını aldı. Yenişehir Belediyesi’nin ayrımcılık yaptığını belirten Dernek Başkanı Orhan Belikırıkoğlu, “Başkanı biz seçtik, ama bize değer verip de verdiği sözleri, vaatleri yerine getirmedi. Romanlardan işçi almadı. Bizler bu durumdan oldukça rahatsızız.” dedi.
8 Nisan Dünya Romanlar Günü
Daha sonra yapılan basın açıklamasında ise “8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmaktadır. Romanların sorunlarını tartışmak üzere Nisan 1971’de Londra yakınlarında ilk Uluslararası Roman kongresi toplanmış olup bu kongreye atfen 1990’dan itibaren 8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmaktadır. Biz de Yenişehir Romanlar Derneği olarak bu sene ilk olarak 8 Nisan Dünya Romanlar gününü kutluyoruz. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Yenişehir’deki Romanların da çok sorunların başında ayrımcılık geliyor. Günümüzde hala Romanlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor. Oysa Evrensel insan hakları kararnamesinin birinci maddesi Renk, din, dil, ırk, gözetmeden herkesin eşit olduğudur. Bugün hala Romanlar iş sahalarında istihdam edilmiyor. Sadece Roman olduğu için dışlanıyor. Bu sorunlar hakkında başta Yenişehir halkı olmak üzere büyük Türk milletinden anlayış bekliyoruz ve yerel yönetimden de bu sorunlarla ilgilenmesini istiyoruz. Romanlar bu ülkenin gerçeğidir. Her zaman vatanına, bayrağına ve milletine bağlı kalmışlardır ve daima bağlı kalacaklardır. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü tüm Romanlara kutlu olsun.” denildi.