SAK, TUNUSTAN DÖNDÜ
Yenişehir Zihinsel ve Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Harun Sak, Tunus’ta düzenlenen ‘Şiddet ve Barış Kültürü’ konulu seminerde Türkiye’yi temsil etti. Tunus Havaalanında çiçeklerle karşılanan Harun Sak, gördüğü ilgiden son derece memnun olduğunu dile getirdi.
Dernek olarak AB Projesi kapsamında Yenişehir’de ağırladıkları konukların kendisi ile yakından ilgilendiğini dile getiren Sak, “Tunus halkı da en az bizim kadar misafirperver insanlar. Bizim onlara gösterdiğimiz misafirperverlikten çok etkilenmişler ve Türkiye ve Türkleri çok seviyorlar” dedi.
Tunus, Türkiye, İtalya, Fransa, Niger, İskoçya, Bulgaristan, Yunanistan, ABD ve Filistin’in katıldığı seminerin ev sahipliğini Tunus-Susa-Kale Kabiraa JCI Derneği Gençlik evi yaptı. Konuşmacıların tümü ülkelerindeki şiddetten ve gençler arasındaki barış kültüründen söz ederken Harun Sak, Türkiye’nin engelliye bakışı, engelli sorunları ve engellilere uygulanan şiddet konusunda konuştu. Sak’ın yaptığı konuşma özetle şöyle:
Bizim toplumumuzda engelliye şiddet uygulanmaz. İstisnalar kaideyi bozmaz elbette. Engelli bireylere şiddet uygulayan kişi ve kurumlar çok ağır cezalarla cezalandırılırlar. Normal insana uygulanan şiddet karşısında verilen cezanın çok daha fazlası engelli bireye işlendiğinde verilir. Bu nedenle bu cezaların da caydırıcılığı vardır. Toplum olarak bizim çok önem verdiğimiz konulardan birisi de şiddetten çok cinsel istismardır. Özellikle zihinsel engelli kız çocuklarına yapılan cinsel istismar konusunda son derece hassas davranıyoruz. Toplumun tepkisinden çekinen bazı insanlar cinsel istismar yapmak isteseler bile bu tepkiden çekinip yapamıyorlar. Ancak cinselliğin ne olduğunu bilmeyen zihinsel engelli kızlarımıza yapılan cinsel istismarı önleyemiyoruz. Engelli kızlarımız bu sıkıntılarını maalesef anlatamıyorlar ve maalesef bu konuda çaresiz kalıyoruz. Dünya Sağlık örgütü ve Dünya Engelliler Örgütü dünya üzerinde engelliler ile ilgili çok ciddi bir çalışma yapmalı ve bu sıkıntıları en aza indirmiş ülkelerden yararlanarak dünyadaki engellilerin sıkıntılarını çözme yoluna gitmeli. Bunun da sevgi ile aşılacağından en ufak bir şüphem dahi yoktur. Ben bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum. Gelin el birliği ile engelleri aşalım. Engelli bireylere acımak yerine onları sevelim. Bunu onlara hissettirelim. Göreceksiniz bu sayede engelleri el birliği ile kaldıracağız. Bu seminerin adını engelli ve şiddet olarak değil de ‘SEVGİ BÜTÜN ENGELLERİ AŞAR’ olarak değiştirelim. Tüm dünya engellilerine sonsuz selamlarımı sunuyorum” dedi.