SENA KALELİ YENİŞEHİR’DEKİ ÇADIR KENTİ GEZDİ
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli Devletin çeşitli vaatlerde bulunarak yaşam şartlarını iyileştirme sözü verdiği Yenişehir’deki mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı çadır kenti ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.
Zor şartlarda yaşayan vatandaşlarla sohbet eden Kaleli, çadır kentte yaşayan aileler ile birlikte sofraya oturdu. Kendisi de Bursalı olan Bakan Çelik’in, Bursa’nın ilçesi olan Yenişehir’in Çardak köyünde uzun yıllardır yaşanan bu soruna neden çözüm bulmadığına anlam veremediğini belirten Kaleli, şunları söyledi: “Çardak bölgesinde Nisan – Kasım ayları arasında bir insanlık dramı yaşanıyor. Ancak ne hikmetse bu konuda bir arpa boyu yol gidilmedi. Hatta geçen yıl yayınlanan Başbakanlık Genelgesi’nin bile soruna çözüm üretemedi. Her yıl 1000 – 1500 arasında mevsimlik işçi Yenişehir’e geliyor. Bu insanlar ekmek parası derdinde. Güç koşullarda hayatını sürdürmeye çalışıyor. Avrupa kenti Bursa’ya bu tarz görüntüler yakışmıyor. Biz bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz.”
Açıklamasında, Bursa Valiliğinin konuyla ilgili daha önce yapmış olduğu açıklamasında “mevsimlik işçiler için prefabrik evler ve geçici okulların yanı sıra, su ve elektrikle ilgili altyapının tamamlandığını” belirtmesine karşın bölgede hala suların kesik olduğunu ve diğer çalışmalarda bir ilerleme sağlanamadığını belirten Kaleli, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olmak üzere bütün yetkililerin bir an önce görevlerinin gereğini yerine getirmelerini istedi.
Kaleli’den Faruk Çelik’e sorular
Konuyu TBMM gündemine de taşıyan CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede şu sorulara yer verdi:
1- 24 Mart 2010 Tarihli Resmi Gazete yayınlanan 27531 sayılı “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” dair Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda neler yapılmıştır?
2- Bugüne kadar hangi il ve ilçelerde “Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu” oluşturulmuştur? Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki gezici tarım işçileriyle ilgili bakanlığınızca neler yapılmıştır?
3- Her yıl 1000 -1500 kişinin çalışmak için geldiği Yenişehir’de iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra temel yaşam ihtiyaçlarına yönelik gerekli inceleme ve denetlemeler yapılmakta mıdır? Çardak’ta 20 yıldır devam eden bu insan haklarına aykırı çalışma koşullarından rahatsızlık duymuyor musunuz?
4- Bursa Valiliği konuyla ilgili daha önce yapmış olduğu açıklamasında “mevsimlik işçiler için prefabrik evler ve geçici okulların yanı sıra, su ve elektrikle ilgili altyapının tamamlandığını” belirtmiştir. Ancak aradan 1 yıl geçmesine karşın bu söylenilenlerin hiç biri gerçekleştirilmemiştir. Bakan olarak “insanlık onuruna” yakışmayan bu koşulların düzeltilmesi konusunda bir çabanız olacak mıdır?
5- 27531 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 2. Maddesi “Mevsimlik gezici tarım işçisi gönderen ve alan her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında; o ildeki ve ilçedeki ilgili kurum ve kuruluş, işçi, aracı ve işveren temsilcilerinin katılımı ile İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu oluşturulacaktır” demektedir. Bu bağlamda Bursa Tabip Odası’nın ne denetim ekibinde ne de oluşturulan komisyonda yer almamasının gerekçesi nedir? Bursa Tabip Odası genelgede geçen “ ilgili kurum ve kuruluşlardan” sayılmamakta mıdır?