Şişecam Davayı Kaybetti
Şişecam Holding Düzcam Gurubunun bir fabrikası olan Trakya Yenişehir Cam Fabrikası, şirketten üç yıl önce emekli olan Ayrıntı Gazetesi yazarı Hulusi Yağ hakkında “Patent Gaspı” suçlamamasıyla açtığı davayı kaybetti.
Dünya Dev’i (!) sert kayaya çarptı. Mahkeme Şişecam’ın Hulusi Yağ hakkındaki suçlamaları reddetti. Ayrıca, asıl gaspın Şişecam tarafından yapıldığı da duruşma tutanaklarında yer aldı.
Ağır bir suçlama olan “Patent Gaspı” iddiasıyla açtığı davayı kaybeden fabrika yönetimi, aynı zamanda ağır bir hezimeti de şirketin sırtına yüklemiş gibi gözüküyor. Buzdağının suyun altında kalan kısmı gibi duran bu durum bayram sonrasında netlik kazanacak.
Dünya çapında bir buluş olduğu 20 yıl korumalı olarak Avusturya Patent Ofisinden tescil alarak ispatlanan projenin gasp edildiğini iddia eden şirket yönetiminin, aslında kendisinin izinsiz olarak patentli projeyi gasp edip ihaleye çıktığı ve üç yıl devam eden mahkeme süresince durumu kurtarmak için asılsız beyanlarda bulunduğunun da davaya konu olduğu öğrenildi.
Böylesine saygın ve Dünya Dev’i bir şirketin Patentli ürünle izinsiz ihaleye çıkmış olabileceğine inanamadığımız ve cesaret sınırlarını aşan bu durumu sorduğumuz davalı Hulusi Yağ; “Şirket yönetmeyi, Başkan Yardımcısı yakınını terfi ettirmek zanneden, bunu yapmak için Kısım Şef’ini başka bir fabrikaya etik olmayan şekilde tayin eden, bunu kabul etmeyince de işten çıkaran ve şirket hakkında Şef’in açtığı davada hatası Yargıtay’ca da onanan Müdürlerin davranışları normaldir.” dedi.
Hulusi Yağ, patenti kendisine ait olan ürünün özelliklerini, süreç içinde kendisine karşı takınılan tavrı anlatıyor. Anlattıklarının her biri, ‘ Bu kadar da olmaz’ dedirtecek türden. Hulusi Yağ’ın anlattıkları kısaca şöyle:
“Buluşun, şirkete sağlayacağı katma değer ve yıllık getirisinin toplamı yüzlerce milyon lira. Yukarıda bahsi geçen Müdürlerin [ bilhassa Kısım Müdürü ve (gelenin gideni aratmadığı) eski fabrika müdürü] asılsız beyanlarla Sayın Genel Müdürü de yanıltıp açılmasına neden oldukları “Patent Gaspı” davasını kaybederek şirketi zor durumda bırakmışlardır. Fabrika Müdürü ve Kısım Müdürleri patent başvurusu yaptığımı bilmelerine rağmen projenin üzerinden adımı silerek izinsiz bir şekilde yapım ihalesine çıkmışlardır.
Muz Cumhuriyetleri haricindeki ülkelerde, izinsiz patent kullanımı, şirket zararına büyük yaptırımlar gerektirir. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür konunun kendilerine ikişer kez bildirilmesine rağmen onlarda kayıtsız kalmışlardır. Özetle, SPK ’ya üye Borsada işlem gören firmanın hisselerini almış olan kamunun hakkı korunmamıştır.”
Açıklayıcı bilgi vermesine rağmen “Tazminat Davası” açıp açmayacağı hususunu es geçen Hulusi Yağ ’a tekrar sorduğumuzda ise SPK ‘ya kayıtlı, Borsa’da hisse senedi bulunan kamuya karşı sorumlu bir şirketin, bu davadan sonra sorumlu davranıp davranmadığı tartışma konusu olacak yöneticiler gibi davranmak istemediğini ve tazminat davası açıp açmayacağı konusunda henüz bir karar vermediğini söylüyor ve ilave ediyor; “Tazminat davası açmak gerçekten cesaret işi. Cesaret sınırını aşmanın ise ne olduğu herkesin malumu. Birçok şirket yöneticisi, Dev’e yakışmayanı yaptı. Cesaret göstereceğim ama sınırı aşmadan”