“Tarımın modası geçmez”
Bursa Ticaret Borsası Başkanı Rıza Aydın, vazgeçilen tarımın yerinin dolduramayacağını söyledi.
Rıza Aydın, Ekonomik Pusula’ya yaptığı açıklamada, verimli toprakların hiçbir şeye ihtiyaç duymayan, hatta bazı zamanlar yatırım gerektirmeyen bir işletmeler olduğunu söylerken “Siz o verimli tarım topraklarına kârlı bir işletme gözüyle bakmazsanız, bir işletmeyi yıkarak yerine başka bir işletmenin kurulması akıl ile izah edilebilir mi?” şeklinde konuştu.
“Siz verimli bir işletmeyi, karlı bir işi, her zaman her an tüm insanlığın ihtiyaç duyacağı bir işletme biçimini ortadan kaldırıyorsunuz ve yerine yarın modası geçmesi muhtemel bir sanayi işletmesini ikame etmeye çalışıyorsunuz. Böyle şey olamaz” diyen Aydın, “Verimli toprak size dünya döndükçe, insanlık var oldukça bakar. İtirazımız, toprakların olması gerektiği gibi kullanılmamasına… Katma değer elbette sanayide yüksektir ancak dünyada meydana gelen krizlerin bir tanesinde bile tarım neden değildir. Hatta tam tersi, tarım; bu krizlerin atlatılmasında deyim yerindeyse subap olmuş, dünyayı krizlerden kurtarmıştır” dedi.
ÖNEMLİ TARIM ALANLARIMIZ VAR
Aydın ayrıca, İnegöl, Yenişehir, Karacabey, İznik ve Orhangazi gibi ilçelerin çok önemli tarım alanlarına sahip olduğunu dile getirirken, Bursa’nın tek başına Türkiye’deki tarım ihracatının yüzde 10’unu karşılayacak, nüfusun da yüzde 15’inin karnını doyurabilecek kapasiteye sahip olduğunu sözlerine ekledi. Aydın, “Bursa sınıf üstü toprakların bulunduğu bir yer. Böyle bir değerimiz varken, plansız bir sanayi histerisine kapıldık. Tarıma dayalı sanayi de çok önemli. Hatta en önemli sektör, Tarım sizi besler” diyerek konuşmasını sürdürdü.
AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ OLMAYALIM
Köylü son dönemde kirletici sanayiye karşı önemli bir mücadele veriyor, adamlar allayıp pullayıp sunuyor, kanmayalım. Bizim ova koruma protokollerimiz, Toprak Koruma Yasamız var, bunlara rağmen tarımı, çevreyi kirleten tesisler nasıl kuruluyor? ‘Yeşil ekonomi’ diyoruz. Bu, kaynaklarınızı en iyi şekilde kullanın demektir. İleri ülkeler, çevresini ve insanını korumak adına kirletici sanayisini size ihraç etmek istiyorsa, kendisinin istemediği sanayiyi size kabul ettirmeye çalışıyorsa bu konuda çok dikkatli olunmalı. Kendi canına kast eden bir toplum olduk, değerlerimizi, kaynaklarımızı kullanamıyoruz, idare ediyoruz ancak yönetemiyoruz.