Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 11°C

YEDİĞİMİZ HER ŞEY GDO’LU

YEDİĞİMİZ HER ŞEY GDO’LU
24 Eylül 2012 13:55
A+
A-

GDO`ya Hayır Platformu üyesi Yenişehir Çevre Hareketi’nden (YEÇEV) insan sağlığını tehdit eden GDO’lu gıdaların bazı gazeteler ve köşe yazarlarınca zararsızmış gibi gösterilmesine tepki geldi. 

2004 yılında buyana seksenden fazla kurumsal üyesiyle çevre, ekoloji, biyoçeşitlilik, insan ve hayvan sağlığını koruma mücadelesininin yanında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını da yürüten GDO`ya Hayır Platformu tarafından yapılan açıklamada, bilgi eksikliği içeren ve gerçekle alakalı olmadığı öne sürülen bilgilerle halkın yanıltıldığı öne sürülerek, “ne yazık ki, bazı köşe yazarlarımız bu ülkede daha neyin tartışıldığını dahi anlayamadan fikir beyanında bulunmaktadır” görüşüne yer verildi.

YEÇEV Biyogüvenlik Kurulu`nda bilimsel inceleme aşamasındayken kamuoyundan yükselen tepkiler nedeniyle bazı gıda sektörü temsilcilerinin GDO’larla ilgili izin taleplerini geri çekmesinin ardından bazı köşe yazarlarınca kaleme alınan ve GDO’ları savunan yazılara sert tepki gösterdi.

BAYRAM ÖNCESİ GDO İZİN TALEPLERİ GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Tüm Gıda İthalatçıları Derneği (TÜGİDER), Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu TGDF) ve Ünak Gıda ve Kimyevi Maddeler San. Ve Tic. Ltd. Şti., kamuoyunda yükselen tepkiler nedeniyle bayram öncesinde gıda amaçlı GDO izin taleplerinin geri çekildiğini açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından bazı köşe yazarlarınca kaleme alınan GDO’ları savunan yazıların kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini ileri süren GDO’ya Hayır Platformu, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak GDO’lar hakkında uyarılarda bulundu.

GDO’LU ÜRÜNLERİN ABARTILI REKLAMI YAPILIYOR

GDO`lu tohumların, modern biyoteknoloji vasıtasıyla üretildiğinin altı çizilen açıklamada, köşe yazarlarınca dile getirilen, “Biyoteknolojinin ürünlerini topyekün reddeden sistemli politika yapılıyor. Bu ülkede bilimdışı maalesef sürekli kazanıyor. Biyoteknolojiyi reddetmeyelim. GDO`yu reddetmek bilimi reddetmektir” ifadelerinin konuyu anlamaktan uzak olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“Tıpta (kırmızı biyoteknoloji), endüstride (beyaz biyoteknoloji), su ürünlerinde (mavi biyoteknoloji) ve tarımda (yeşil biyoteknoloji) kullanılmaktadır (Erbaş, 2008). Örneğin, günümüzde bizleri çok ciddi hastalıklara karşı koruyan çok güçlü aşılar, şeker hastaları için hayati öneme sahip insülin, modern biyoteknoloji vasıtasıyla üretilmektedir. Bunun yanında sıklıkla tükettiğimiz yoğurt, peynir, sirke gibi pek çok ürün de klasik biyoteknoloji vasıtasıyla üretilmektedir. Kimsenin biyoteknoloji ürünlerini toptan reddetme gibi bir durumu zaten olamaz. Bazı yazarlarımızın hala anlayamadığı itiraz noktamız ise, GDO`lu tarım ürünlerinin abartılı ve gerçekle bağdaşmayan bir şekilde reklamının yapılması, olumsuzluklarının görmezden gelinerek tüm insanlığın ve doğanın (geri dönüşü olmayacak şekilde) kobay olarak kullanılmasıdır. Bu çerçevede, gerçekle bağdaşmayan yanıltıcı söylemleri düzeltmenin ‘bilimi reddetmek’ anlamına gelip gelmediği konusunu halkımızın takdirine bırakıyoruz.”

‘YEDİĞİMİZ HER ŞEY GDO’LU’

Halka doğru bilgi vermek gibi büyük sorumluluğu olan basın mensuplarının böylesine yanlış bilgilerle insanları paniğe sevk etmelerinin son derece yanlış bir davranış olduğuna değinilen açıklamada, dünyada GDO`lu tarım ürünlerinin tarımı ve ticaretinin 1996 yılında başladığı bilgisine yer verildi. Tarım Bakanlığı’nın, GDO`lu tohumla tarım yapmayı 1998 yılında yayımladığı bir genelgeyle yasakladığının altı çizilen açıklamada, “ülkemize GDO`lu tarım ürünlerinin girişini durdurmak için 2004 yılında GDO`ya Hayır Platformu kurulmuş ve dinamik bir mücadele verilmiştir. Alanı düzenleyen ilk GDO mevzuatımız 2009 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelik olmuştur. Biyogüvenlik Yasası 2010 yılında yürürlüğe girmiş, aynı yıl çıkarılan yönetmelikleriyle alan daha detaylı düzenlenmiştir. Mevzuat çerçevesinde bugüne dek GDO`lu 19 adet soya ve mısır çeşidine sadece yem amaçlı izin verilmiştir. Doğrudan insan gıdası olarak izin verilmiş GDO`lu bir ürün yoktur. Ülkemizde yetiştirilen soya, mısır, sebze ve meyve GDO`suzdur” bilgilerine yer verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?