YENİŞEHİR’E LİMUZİNLER GELİRSE ŞAŞIRMAYIN
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yakında adını ilk defa duyacağınız hayvan ırklarını ithal edecek. İşte o büyükbaş hayvanlar…
Yurtdışından büyük çaplı hayvan ithalinin başlaması Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına geldiğinin en büyük işaretiydi. Dünyanın öbür ucundan gemilerle yurda sokulan Angus cinsi büyükbaş hayvanlar Türkiye’deki et sıkıntısına mucize bir çözüm gibi sunulmuştu. Hatta geçtiğimiz yıl Haziran ayında yaptığımız bir haberde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde kurulan gıda masasının girişimleriyle, ABD’den bin adet etçi sığır ırkı ‘Angus’ un Yenişehir’e getirilmesinin planlandığını duyurmuştuk. Projede yeni bir gelişme yok ancak Türkiye Angus’tan vazgeçmiş gibi görünüyor. Tarım Bakanlığı önümüzdeki günlerde yeni ırklar ithal edecek, Türk halkı yeni yeni isimlerle tanışacak. Önümüzdeki günlerde “Yenişehir’e Limuzin cinsi büyükbaş hayvanlar geliyor” şeklinde bir haber görürseniz şaşırmayın.
Kurban bayramı yaklaşıyor ama piyasa durgun
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Yenişehir’de kurban piyasası henüz hareketlenmiş değil. Et fiyatlarının ucuzlaması için geçen Kurban Bayramı’nda ithal edilen ve huysuz karakteri nedeniyle yaralanmalarayol açan ‘angus’ türü büyükbaş hayvanlar, bu sene getirilmeyecek. Angusların yerine daha uysal ırklar olan şarole, limuzin, hereford ve smental türü büyükbaş hayvanlar tercih edilecek.
Angusları kontrol etmek zor oluyormuş!
Angus türü hayvanların meralarda başıboş şekilde yetiştiği için kontrolünün zor olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habip Can, bunların yerine bu yıl daha uslu hayvan türleri ithal edileceğini açıkladı. Trakya bölgesi şap hastalığından tamamen arındırıldığı için Anadolu’dan Avrupa’ya kurban geçişinin kısıtlı olduğunu hatırlatan Can, bu yıl sadece İstanbul’un Avrupa yakası ve Trakya için kurbanlık ithal edileceğini belirtti. Bu kapsamda, şap hastalığının görülmediği; Avustralya, Meksika, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Avusturya gibi ülkelerden hayvan getiriliyor. İthal kurbanlıkların İstanbul’un Avrupa yakasında satılması planlanıyor.
Başlangıç için 30 bin hayvan ithal edilecek
Kurban ithalinin büyük bir kısmını Et ve Balık Kurumu’nun gerçekleştirdiğini belirten Can, kurumun yaklaşık 13 bin civarında kurbanlık ithal edeceğini kaydetti. İthal kurbanlıkların ekimin 27-28’lerinde ülkeye giriş yapacağını aktardı. 10 yerli firmanın da ithalat yaptığını kaydetti. İstanbul’un Avrupa yakası için 50 bin ila 100 bin küçükbaş kurbanlığa ihtiyacı olduğunu ifade eden Can, “Büyükbaş kurbanlık ihtiyacının 20 bini yerli üreticilerden karşılanacak. Kalan 30 bin ise ithal edilecek. Geçen hafta itibarıyla Trakya bölgesine 15 bin büyükbaş 65 bin de küçükbaş ithal kurbanlık geldi” şeklinde konuştu.