Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 15°C

YENİŞEHİRLİ ÇİFTÇİYE KANOLA ÖNERİSİ

YENİŞEHİRLİ ÇİFTÇİYE KANOLA ÖNERİSİ
23 Nisan 2018 07:34
A+
A-

Yenişehir Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda, çiftçilere kanola ekmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Toplantıda, kanolanın kazancı artırdığı ve münavebeli ekime de uygun olduğu vurgulandı.

Merkezi Tekirdağ’da bulunan DB Tarımsal Enerji firmasının çiftçilerden kanola almak istediğini belirten Yenişehir Ticaret Borsası Başkanı Saim Bolaca, bu ürünün buğday ve arpa yetiştiren çiftçiler için ciddi bir seçenek oluşturacağını söyledi.

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise eylül ve ekim aylarında ekilen kanolanın haziran ayı sonlarında hasat edildiğini ifade etti. Böylece hasadın hemen ardından 2. el biber dikimlerine geçilebileceğini vurgulayan Aranmaz, “Ayrıca münavebeli ekim imkanı da oluşmuş olacak. Bir tarlaya her yıl aynı ürün ekilmemiş olmasından ötürü verim artarken, hastalıkların söz konusu tarlaya yerleşmesinin önüne geçilebilecek” diye konuştu.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, bu girişimin çiftçi açısından en önemli yanının sözleşmeli ekim modelinin uygulanması olduğuna dikkat çekti. Çiftçinin sorunlarının başında pazar ve tahsilat sorunu geldiğini vurgulayan Aktaş, “Sulu tarım yapılamayan kırsal arazilere sahip köylerdeki buğday yetiştiren çiftçilerimiz kanola ekimine yönelebilirler. Çiftçilerimize, hem kazanç hem de sözleşme imkanı olan kanola ekimini önereceğiz” dedi.

Kanola alımı yapacak olan DB Tarımsal Enerji’nin Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran da konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Kanola yağının biyodizel üretiminde kullanıldığını anlatan Suyaran ilçenin iklim yapısının kanola yetiştiriciliğine uygun olduğunu dile getirdi. Suyaran, “Kanola yetiştirecek çiftçilerle sözleşme yapacağız. Böylece çiftçinin pazar ve tahsilat sorunlarını ortadan kaldıracağız. Çiftçimize kanola ekiminden hasada kadar her aşamada teknik destek vereceğiz. Yenişehir’in yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki çiftçiler de ürünlerini Bolacalar Fabrikası’na teslim edecekler. Ödemeler peşin yapılacak” diye konuştu.

Suyaran sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptığımız hesaplamalara göre çiftçiler 1 dekar alanda yetiştirdiği buğdaydan 320 TL gelir elde ederken, 1 dekar alana ektiği kanoladan elde ettiği gelir ise 680 TL’yi buluyor. Birçok açıdan avantajları olan kanola yetiştiriciliğinin Yenişehir’de de yaygınlaşmasını hedefliyoruz.”

Ticaret Borsası’ndaki toplantıya Konya, Ankara Polatlı, Eskişehir, Uşak, Bilecik, Kestel ve İnegöl’den de çiftçiler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj gönder
1
Merhaba
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?