Yerleşim yeri geçici mi olacak? Kalıcı mı?
Güneydoğu’dan gelen 1500 tarım işçisinin kaldığı bölgede gerçekleştirileceği söylentileri dolaşan proje ile bölge nüfusunun on binlere ulaşacağı konuşuluyor.
24 Mart 2010 tarihli, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi konulu Başbakanlık genelgesi kapsamında Yenişehir Çardak Köy yakınlarında yapılan hazırlıklar çevre köylerde tedirginlik yarattı.
Yenişehir’e Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi için düşünülen hazırlıklar, mevsimlik işçileri yerleşik hayata geçirecek projeler olarak algılanıyor.
AMAÇ KALICI BİR YERLEŞİM YERİ OLUŞTURMAK MI?
Geçici mi olacak? Kalıcı mı? Tartışmaları içinde konu endişe yaratıyor.
Halen 1500 mevsimlik tarım işçisinin kaldığı bölgede, gerçekleştirileceği söylentileri dolaşan proje ile bölge nüfusunun on binlere ulaşacağı konuşuluyor.
Gerek Başbakanlık genelgesi gerekse konuyla ilgili Bursa Tabipler Odası tarafından hazırlanan raporda belirtilen tedbirlerle mevsimlik işçilerin barınma, sağlık, eğitim, güvenlik, sosyal çevre ile ilişkiler gibi sorunları çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Proje, “İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu” tarafından takip ediliyor. Yenişehir’e 15 km uzaklıkta ve Çardak Köy girişine 2 km mesafede, kamu arazisine kurulmuş olan geçici yerleşim alanında, yıllardır göçle Diyarbakır,Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinden gelen yaklaşık 1500 kişi yaşıyor.
BDP’Lİ VEKİLLER YENİŞEHİR’E GELEREK İNCELEMELERDE BULUNDU
Proje ile ilgili Yenişehir’e gelen BDP( Barış ve Demokrasi Partisi) Milletvekilleri, Çardak Köy yakınlarında yaşayan mevsimlik işçileri ziyaret etmişti.
BDP Bursa İl Başkanlığı’nın başvurusu üzerine, geçici tarım işçilerinin sağlık sorunlarını ve barınma koşullarını yerinde gözlemek üzere; Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Yenişehir bölgesindeki geçici tarım işçilerinin konakladıkları bölgeyi ziyaret etti. Ziyaret sonrasında hazırlanan raporda; Burada yaşayan insanların neredeyse temel yaşam ihtiyaçlarının hiçbirisi karşılanmadığı belirtildikten sonra Yaklaşık 250-300 civarında olan hanenin çok ilkel şartlarda barınma koşullarına sahip olduğu vurgulanıyor.
Tabipler Odası tarafından hazırlanan raporda ayrıca; Bu barınma alanında temiz içme ve kullanma suyunun olmadığı, elektrik sağlanmadığı, Kanalizasyon bulunmadığı da belirtilmiş bu bölgedeki sağlık sorununun ciddiyeti nedeniyle bir çözüm üretmek gerekliliği olduğu ifade ediliyor.
Raporda, Başbakanlık genelgesine de göndermeler yapılarak genelgede belirtilen hususlar ilgili yapılması gerekenler sıralanıyor.
BAŞBAKANLIK DESTEKLİYOR
•Yerleşim alanındakilerden hasta olan insanların sağlık hizmetine ulaşması kolaylaştırılmalıdır. Başta gebeler, bebekler ve çocuklar olmak üzere kronik hastalığı olanlar ve yaşlıların belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmeleri sağlanmalıdır.
•Okul çağındaki çocukların okulların açık olduğu dönem boyunca okula gidebilmeleri sağlanmalıdır. Okulların kapanmasının ardından, okula gidemedikleri bu dönem için bir eğitim alanı oluşturulmalı; burada görevli/gönüllü eğiticiler tarafından haftanın/günün belli saatlerinde eğitim etkinlikleri düzenlenmelidir.
•Yerleşim alanına elektrik getirilmelidir. Elektrik her haneye getirilemese bile ortak kullanım alanlarına ve yollara çekilmelidir.
•Yerleşimdeki hanelerin derme-çatma biçimde oluşturulmuş sıcaktan, soğuktan, yağıştan ve tozdan fazlasıyla etkilenen biçimleri yerine; insana yakışır barınma olanaklarından yararlanabilmesi için prefabrik seçenekler üretilmelidir.
•Bölgedeki insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bir tesis oluşturulmalıdır. Böyle bir tesisin yalnızca erkekler tarafından değil, kadınlar tarafından da kullanılabilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.