Yine Avukat Baki Şahan…
Avukat Baki Şahan 5 Haziran günü yapılan 7. sınıf SBS sınavında sorulan ve B- Kitapçığında bulunan 15. Türkçe sorusunun yanlış sorulduğu ve doğru cevabının bulunmadığı gerekçesiyle iptali istemiyle dava açtı.
Avukat Baki Şahan tarafından kızı Ümmühan Sena Şahan’a vekâleten açtığı iptal davası dilekçesinde” bu soru yönünden; imtihan cevabında değerlendirme yapılmaması…
Avukat Baki Şahan tarafından kızı Ümmühan Sena Şahan’a vekâleten açtığı iptal davası dilekçesinde” bu soru yönünden; imtihan cevabında değerlendirme yapılmaması ile başarısız sayılmasına ilişkin işlemlerin delil tespiti ve sınav soru kitapçığı B kitapçığı: Türkçe 15.soru üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması suretiyle bu sorunun iptali ve yürütmenin durdurulması istemidir.” Denildi.
“Sınavda soruları yayınlandıktan sonra dershanedeki hocalarla inceledik ve hatalı sorular olduğunu anladık” diyen Baki Şahan, 15. sorunun hatalı olduğunu, iptal edilmesi gerektiğini ve seçenekler arasında sorunun doğru cevabının bulunmadığını belirtti.
Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmek üzere Yenişehir Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliğine verilen dava dilekçesinde gelişmeler ve gerekçeler anlatıldıktan sonra delil tespiti suretiyle bilirkişi incelemesi ve yürütmenin durdurulması istendi.
Dava dilekçesinde yapılan açıklama ve gösterilen deliller şöyle:
Davalı idare tüm yurt genelinde 05.06.2011 tarihinde, 7.sınıf SBS sınavı yapmıştır. Davalı idare sınav kitapçığında 90 soru adaylara yöneltmiştir. Ancak hazırlanan sorulardan ( B Kitapçığı ) Türkçe bölümü 15.sorusu yanlış ve doğru cevabı olmayan bir soru olduğu kanaatindeyim.
Türkçe 15. sorusunda ” Aşağıda, yuvarlak içine alınmış ifadelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
a ) eczane b ) Çok… c-) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER d-) Otobüs Durağı ” şeklindedir.
Davalı idarenin yayımladığı cevap anahtarına göre cevap a şıkkıdır. Ancak yaptığımız tüm kaynak taramalarında tespit ettiğimiz kadarıyla bu sorunun doğru cevabı yoktur. Zira tüm şıklar doğrudur.
Davalı idarenin dava konusu soru türünün konusu ” ses değişmesi yolu ile oluşan bileşikler” dir. Böyle iken davalı idare hangi gerekçe ile doğru cevabı a şıkkı olarak belirlemiştir. Sorunun cevabı a şıkkı eczane olmadığı aşikârdır. Şöyle ki; Türk Dil Kurumu Yayınları. Kemal Demiray ( Sözlük Kolu Başkanı ), Sayfa 255, Ankara 1982 tarihli basımında, Tahir N.Gencan. Dilbilgisi kitabının 284.sayfasında, Türk Dil Kurumu, Türkçe sözlük Ankara, 2005 basımının 599. sayfasında, Ömer Asım Aksoy’un ( Başkan ) , Adam Yayınları, Ana Yazım Kılavuzu, sayfa 135. sayfasında, Bil yayınları Öss Türkçe 347.sayfasında, Öss, Uğur Yayınları, Türkçe 220.sayfasında ve Mehmet Doğan’ın Büyük Türkçe Sözlüğünde de eczane ‘nin yazımında aynı sorudaki şekilde yazım yapılmıştır. Eczane yazımında herhangi bir hata yoktur.
Zira eczane kelimesi ses değişmesi yolu ile oluşan bileşik kelimelerdendir. Hastane, postane, pastane vb. leri gibi eczane kelimesi ecza +hane = ecza hane olarak yazılmaz. Doğru yazılığı da eczane ‘dir ve doğrusu da budur. Ancak özel isim olmadığı içinde büyük harfle başlama zorunluluğu da yoktur. Eczane yalnız başına yazıldığında ve tabelada yazılı olduğunda büyük harfle başlayacağına dairde bir dil bilgisi kuralı yoktur. Bu konuda da gerek Üniversitelerden gerekse Türk Dil Kurumu’ndan görüş alınmasını da talep ediyoruz Sınav cevap kâğıdının ve soru kitapçığının davalı idareden getirtilerek; Türkçe Yazım ve Dilbilgisi konusunda uzmanlaşmış üç kişilik bilirkişi heyetine delil tespiti suretiyle incelettirilmesini talep etmekteyiz.
Yukarıda arz ve izaha çalıştığımız nedenlerden dolayı; açıkça hukuka ve idare hukukunun temel esaslarına aykırı olan söz konusu idari işlemin iptali ( sorunun iptali ) gerekliğinden iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.