Yolsuzluk operasyonu hızlı tren ihalelerine sıçradı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yüksek hızlı tren ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı öne sürüldü. İddialara göre, ihaleye giren bazı firmalar, TCDD’deki bağlantılarını kullanarak avantaj sağladı ve ihalelerde serbest rekabet koşulları oluşmadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalelerini mercek altına aldı. Taraf’ın haberine göre Savcılığın, “Suç örgütü kurmak/yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamalarıyla başlattığı soruşturmada TCDD 1. Bölge Müdürlüğü, 2. Bölge Müdürlüğü ve YHT Müdürlüğü tarafından son dört yıl içinde yapılan tüm ihaleler inceleniyor. Belgeler üzerindeki çalışmalar ve şikâyetçilerin ifadeleri sonucunda yapım ihalelerine katılan 5-10 firmanın gizli anlaşma yoluna gittikleri iddiası ortaya atıldı. Şirketlerin kurum içindeki bağlantıları sayesinde ihale öncesi avantaj sağladıkları ve Kamu İhalelerinde olması gereken objektif ve serbest rekabet koşullarının oluşmadığı öne sürüldü.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman başta olmak üzere, üst düzey yetkililere rüşvet vererek kurumdaki milyon liralık (Eski parayla trilyon) rantın paylaşıldığı yönündeki iddialar ise inceleniyor.
KIZA VE DAMADA BALAYI
Bir inşaat firması sahibinin Süleyman Karaman’ın kızının düğün masraflarını karşıladığı ve Karaman’ın kızı ile damadının İngiltere’de tutacakları evin söz konusu firma sahibince ayarlandığı iddiaları da mercek altında.
TÜM İHALELERE MERCEK
5271 Sayılı CMK’nın 140. Maddesi gereği şüphelilerin kamuya açık alanlardaki ve işyerlerindeki faaliyetlerinin teknik araçlarla izlenmesi neticesi elde edilen görüntüler ve tanzim edilen tutanaklar, kurumlardan elde edilen ihale evrakları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 07 Kasım 2011 tarihli talimatı doğrultusunda incelendi. TCDD Genel Müdürlüğü ve bağlı tüm bölge ve şube müdürlükleri tarafından 01 Ocak 2010 tarihinden 07 Kasım 2012 tarihine kadar düzenlenen açık ihale, belli istekliler arasında ihale, pazarlık usulü ve doğrudan temin usulü olmak üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa tabi olup olmadığına bakılmaksızın düzenlenen tüm ihaleler (Yemek, Temizlik, Personel Taşıma ve Akaryakıt Alımı hariç; Mal veya Hizmet Alımları ile Yapım İşleri, Alım, Satım ve Kiralamalara ait ihaleler) ile ilgili evraklar mercek altına alındı.