Zararlı değil, ama…
“Yenişehir’de Derviş Eroğlu Bulvarı’ndan geçen yüksek gerilim hattının, çevresindeki yüzlerce konut için tehdit oluşturduğu” hakkındaki haber ses getirdi.
“Yenişehir’de Derviş Eroğlu Bulvarı’ndan geçen yüksek gerilim hattının, çevresindeki yüzlerce konut için tehdit oluşturduğu” hakkındaki Ayrıntı Gazetesinde yayınlanan haber ses getirdi ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı.
Haber üzerine, konuyla ilgili bilgi edinme talebinde bulunan ve TEİAŞ Genel Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvuran gazete okuru, kendisine gönderilen cevap yazısını Ayrıntı Gazetesi ile paylaştı.
TEİAŞ tarafından okura gönderilen bilgilendirme yazısında, mevcut hatların insan sağlığına zarar vermediğine Fransız Elektrik kurumları RTE ve EDF tarafından hazırlanan raporlar referans olarak gösterildi. Bilgilendirme yazısında kısaca; “Zararlı değil ama şehir dışından geçirilmeleri gerekir.” deniliyor.
Bilgilendirme yazısında daha sonra: “Buna göre Türkiye’deki 154 ve 380 kV. enerji iletim hatlarından kaynaklanan elektromanyetik alan değerleri sağlık sorunu ortaya çıkaracak değerlerin altında kalmaktadır. Bununla birlikte yeni tesis edilecek 154 kV. hatlar için güzergah belirlenirken şehrin içinden geçmemesine özellikle dikkat edilmektedir. Ancak tesisi edilen enerji iletim hatlarının yakınına bina inşa edilebilmekte olup, enerji iletim hatlarına yaklaşım mesafesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nin 44. maddesinde belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre binaların; 154 kV. hatlara yatay yaklaşım mesafesi 4 metre, düşey yaklaşım mesafesi 5 metre, 380 kV. hatlara yatay yaklaşım mesafesi 5 metre, düşey yaklaşım mesafesi 8,7 metredir. Ancak enerji iletim hatlarının rüzgardan dolayı sağa ve sola salınım yapacağı varsayıldığından pratikte yatay yaklaşım mesafeleri 8 metre ile 30 metre arası değişen değerlerle sınırlandırılmaktadır.” denilmekle birlikte, bu elektrik hatlarının yerleşim yerlerinin dışından geçirilmesi gerektiği veya dışarıya taşınması düşüncesine de vurgu yapılmakta ve bu konuda hassas olunması gerektiği vurgulanmakta.
TEİAŞ yetkilileri öncelikle Yenişehir Belediyesi’nin bu konuyla ilgili şikayetini ve talebini iletmesi gerektiğinin altını çizdikten sonra, yapılacak olan masrafların Belediye Bütçesinden karşılanmasının söz konusu olabileceğine dikkat çekiyorlar.
Zaman içinde şehirlerin ortasında kalmış bu direklerle ilgili çözüm ise direklerin yerleşim alanlarının dışına taşınması ya da yeraltına indirilmesi olarak özetleniyor.